2024. április 29. - Péter

Korszerű, 21. századi magyar nemzettudatra van szükség

Tabajdi Csaba vezetésével az MSZP Kül- és Nemzetpolitikai Tagozata és a Politikatörténeti Intézet ma együttes ülést tartott Budapesten, ahol Egry Gábor ismertette a "Kisebbségpolitika és változó európai dimenziók - Közösségépítések és identitáspolitikák"
2008. január 18. péntek 15:36 - Hírextra

Tabajdi Csaba bevezetőjében hangsúlyozta, hogy a Politikatörténeti Intézet a Tagozat stratégiai szövetségese. A magyar EP képviselő külön kiemelte az intézet vezetője, Földes György nemrég megjelent meghatározó kötetét, amely újszerű szemléletben elemzi a magyar-román kapcsolatok közel négy évtizedet átfogó, 1956-89 közötti történetét.

Egry Gábor elmondta, hogy tanulmánya a kisebbségpolitikai felfogás és a határon túli magyar identitás összefüggéseit, változásait elemzi, megvizsgálva, hogy a szimbólumoknak, ünnepélyes aktusoknak milyen hatása van az identitásra, ezen keresztül pedig a kisebbségi politikákra. A dolgozat második fele pedig azt kutatja, hogy az uniós, közösségi identitás milyen hatással van a magyar nemzeti identitására, különös tekintettel a kisebbségek identitására, illetve mik a lehetőségek egy európai identitás kialakítására. Az identitásépítési módozatokra a tanulmány két kategorizálást is alkalmaz. Az első szerint a szerző megkülönbözteti a kulturális (közös nyelv, kultúra, értékek, szimbólumok), instrumentális (gyakorlati hasznok alapján) és állampolgári (alapító dokumentumokban lefektetett értékek) módokat, a második szerint pedig az "alkotmányozó", az institucionalista, utilitárius valamint "spontán" modelleket, megvizsgálva, hogy a különböző modelleknek, milyen hatása van a nemzeti identitásra. Egry Gábor szerint a magyar határon túli politikában túl nagy teret kap a szimbolikus politizálás.

Felkért előadóként Bárdi Nándor, a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai - Nemzeti Kisebbségkutató Intézetének munkatársa kiemelte, hogy a közösségépítés ma is döntően nemzetállami keretekben folyik. A határon túli politika hazánk schengeni csatlakozása, a határok légiesülése következtében más dimenzióba került.

Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását