2024. május 6. - Ivett, Frida

All you need is Beatles

Természetes, hogy egy akkora jelentőségű zenekarnak, mint a Beatles volt, a történelme szinte minden nap rejt valami fontos évfordulót. Ma három jó okot is találtunk arra, hogy kicsit nosztalgiázzunk zenéjük hullámain.
2008. július 7. hétfő 18:59 - paulson
Mai történetünk első felvonása 1902. július 7-éig repít minket vissza az időben. Ekkor született meg James „Jim” McCartney, akinek fia – talán nem okoz óriási meglepetést ebben a kontextusban – Paul McCartney néven hódította meg a világot (ha a statisztikák nem csalnak- márpedig miért tennék? - akkor ő Elvis Presley után a második legsikeresebb popzenei dalszerző).

A második felvonás legalább ilyen fontos elemmel bővíti a Beatles balkezes szárnyának történelmét. Ugyanis 1940. július 7-én megszületett Richard Starkey, akit a világ már Ringo Starr néven ismert meg, a Beatles dobosaként (ő került be legkésőbb a négyesbe, 1962-ben, mikor a másik három beatle megvált az előző dobostól, Pete Besttől). Ringot nemcsak az együttes többi három tagja, de sok ma sikeres rocksztár (például Dave Grohl (Nirvana/Foo Fighters), Nicko McBrain (Iron Maiden) de Phil Collins is) is a világ legjobb dobosai közé sorolja. Azt talán kevesebben tudják róla, hogy néha dalra is fakadt a csapatban: ő énekelte például a Yellow Submarine-t. Dalszerzői tehetségéről pedig többek közt az „Octopusy’s Garden” című dal árulkodott.

És a személyes vonatkozások után a harmadik felvonás már az együttes közös történelméhez kapcsolódik: 1967. július 7-én jelent meg a Beatles „All You need is Love című dala. Az Egyesült Királyságban, rögtön az első helyen nyitott, és három hétig tartotta is ezt a poziciót, de Amerikában is feljutott a lista csúcsára. A Rolling Stone magazin által összeállított minden idők 500 legjobb dalának listáján a 362. helyet foglalja el, a John Lennon egy későbbi nyilatkozatát alapul propagandaként is felfogható dal.

Érdekes, hogy a békés, „szeressük egymást” hangulatú dal az igencsak harcias francia himnusz, a Marseillaise első taktusaival kezdődik. A felvételen - amelynek sikerén felbuzdulva adták ki kislemezen a dalt – nem kisebb sztár volt jelen vendégként, mint Mick Jagger. Tapsolt és énekelt is, aki nem hiszi, nézze meg a videót!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását