2024. június 5. - Fatime

Száztíz éve született

Száztíz éve, 1897. október 3-án született Louis Aragon francia író, költő, a szürrealizmus egyik atyja, majd később a szocialista realizmus legismertebb nyugat-európai képviselője. Törvénytelen gyerek volt, akkor már nős szenátor apja egy tizenhét éves lá
2007. október 1. hétfő 16:36 - Hírextra

Harcolt az első világháborúban, majd orvosi egyetemre járt.

1919-ben André Bretonnal bekapcsolódott a dadaista mozgalomba, folyóiratuk nagyító alá vett és ízekre szedett minden "burzsoá" értéket. A dadaizmust zászlajára tűző első verseskötete 1920-ban jelent meg, ebben meghirdette a hagyományos intézményrendszer és értékek lerombolását. Szakítva a régi formákkal újjáteremtette a novella műfaját, rendkívül rövid történetei szürrealista kollázsok, melyek mellőzik a cselekményt és a szereplők jellemrajzát.

Aragon az irodalom után a politikában is szembefordult a polgári társadalommal. 1927-ben csatlakozott a Francia Kommunista Párthoz és a harmincas évek elején szakított a szürrealizmussal. Barátságot kötött Majakovszkijjal, a harmincas évek elején többször ellátogatott a Szovjetunióba.

935-ben az írók világkongresszusán Sztálin iránti lojalitása miatt szembekerült korábbi barátjával, a trockizmussal szimpatizáló André Bretonnal, s ezután soha többé nem beszéltek. Szocialista realista korszaka során született A való világ című regényciklusa, amelynek ismertebb darabjai A bázeli harangok, az Úri negyed, Az omnibusz utasai, Sziget a Szajnán - ezekben a polgári társadalom lappangó válságát igyekezett feltárni. Az ötvenes évek elején Kommunisták címmel újabb regényciklust kezdett, de ezt a többszöri átdolgozás után sem tudta befejezni.

1937-ben egyebek között André Gide és Romain Rolland társaságában elvállalta a Forradalmi Írók és Művészek Szövetségének Commune című folyóiratának irányítását, a lapot 1938-tól egyedül irányította. 1939-ben feleségül vette az orosz származású Eliza Triolet írónőt, Majakovszkij szerelmének húgát. Ugyanebben az évben frontszolgálatra hívták, helytállásáért érdemérmet és katonai keresztet kapott. Amikor a németek elfoglalták Franciaországot tagja lett az ellenállási mozgalomnak, melynek keretén belül megszervezte az Írók Nemzeti Bizottságát.

Bár a kommunista pártot többször is nyílt kritikával illette, annak meghatározó kultúrpolitikusa maradt, egy ideig a párt központi bizottságának is tagja volt. Sem az 1956-os magyar forradalom leverése, sem a prágai tavasz eltiprása után nem lépett ki a pártból (igaz 1968 után elítélte a szovjet intervenciót), élete végéig párttag maradt. 1957-ben megkapta a szovjet Lenin Békedíjat, 1981-ben a Becsületrendet. Felesége 1970-ben bekövetkezett halála után visszatért gyökereihez, a szürrealizmushoz.

Aragon 1982. december 24-én halt meg Párizsban, 85 éves korában. Magyarországon először Illyés Gyula, majd Szabó Lőrinc, Kardos László, Somlyó György és mások is fordították verseit.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását