2024. május 5. - Györgyi

Több bolygó van, mint gondoltuk

Európai csillagászok felfedeztek egy Föld-típusú bolygókból álló naprendszert. A 42 fényévre lévő csillag körül keringő három bolygó legnagyobbika négyszer nagyobb anyabolygónknál. A kutatás megváltoztatta a világegyetem ürességéről eddig kialakult képet.
2008. július 7. hétfő 18:59 - Pénzes Dávid
Az élet burjánzik. A Földön legalábbis. Alig van olyan szeglete a bolygónknak, ahol ne találnánk életre utaló nyomokat. A legmagasabb hegyekben, sőt a légkör magasabb rétegeiben, vagy a legmélyebb óceáni árkokban is találhatunk élőlényeket. Bolygónkon kívül azonban nemhogy alig, de egyáltalán nem találunk semmiféle életet. Kutatók százai, ha nem ezrei dolgoznak azon, hogy bebizonyítsák, mégis létezik a földön kívüli élet. Eddig tökéletes a kudarc.

Ám eddig nem tudtunk sok mindenről. Az univerzum természetét például alig ismertük. Tisztában voltunk azzal, hogy a csillagok, olyanok, mint a mi napunk, (többé kevésbé, de a csillagtípusokat most ne ráncigáljuk elő). Vagyis vannak égitestek, melyek mélyén termonukleáris reakciók folynak, így a környezetükbe jelentős energiát sugároznak. Ez lehetett az egyik alapja a földi élet kialakulásának is. Ám a napok/csillagok körül keringő bolygók létezéséről csak most kezdünk ismereteket szerezni.

Föld-típusú bolygók

A csillagászok nagy többsége tisztában volt azzal, hogy míg a saját Naprendszerünk tele van bolygókkal (Merkúrtól, Neptunuszig), ám sokáig nem sikerült kimutatni más csillagok bolygóit. Pedig vannak. Sőt egyre több róluk az információ. Sokáig csak olyan óriásbolygók létezésére volt bizonyíték, mely akkora, mint a Jupiter (a mi naprednszerünk legnagyobb bolygója) vagy annál jóval nagyobb. Ezeken a gázóriásokon az általunk életnek definiált valami semmiképpen sem alakulhatott ki. Ám most már fel-fel bukkan olyan égitest, mely egészen hasonlatos a Földhöz.

Néhány hete például egy 42 fényévre lévő csillagról derült ki, egyáltalán nem magányosan szórja a fényét a kies űr végtelenében. Körülötte nemcsak egy, de három bolygó kering. (az eddigi megfigyelések alapján). Az európai csillagászok által közölt kutatás szerint mindhárom bolygó méretének nagyságrendje Föld-típusú égitestet takar. Azaz, egyik sem élettelen gázóriás. Didier Queloz svájci csillagász elmondta, ez az első olyan csillag, mely körül három Föld-típusú bolygó is kering. Ezek közül a legnagyobb is „csupán” négyszer nagyobb lakóhelyünknél. A kutató szerint mindhárom olyan közel kering a naphoz, mely túl forróvá teszi őket az élethez.

Változik a világkép

A chilei La Silla Obszervatóriumban végzett megfigyelések jelentősége abban van, hogy az eddig bolygó nélkülinek elkönyvelt csillagok sem biztos, hogy olyannyira magányosak. A nemzetközi csilagászati élet, egyre inkább hajlik annak a tételnek az elfogadására, amit a washingtoni Carnegie Intézet csillagásza, Alan Boss jelentett ki a bejelentés kapcsán: zsúfolt univerzumban élünk.

Vagyis az eddig kies űrt leíró tételek egyre inkább megdőlnek. Sok kutató nyilatkozott úgy, a világegyetem sokkal több bolygót tartalmazhat,mint azt eddig gondoltuk. Az említett svájci-francia kutatás 100 csillagot vizsgált meg, amiket eddig bolygó nélkülinek tartottunk. Kiderült, egyharmaduk rendelkezik kísérővel.

Mind Boss mind Queloz egyetértett abban, az eredmény alapján egyre inkább feltételezhetjük, hogy létezik „ott kint” is valamiféle élet. A bolygók ilyen nagy mértékű létezése ugyanis jócskán megnöveli annak esélyét, hogy a Világegyetemben kialakuljon egyfajta szén alapú, vagyis a mienkhez hasonló biológiájú élet.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását