2023. október 5. - Aurél

Több pénzt kérnek a polgárőrök

A kormányzattól több pénzt, a közszolgálati sajtótól pedig több tudósítást kért Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) elnöke, aki szombaton Budapesten a tizenötödik alkalommal megtartott országos polgárőr napon mondott beszédet.
2008. július 5. szombat 15:48 - Hírextra
A polgárőr törvény arról rendelkezik, hogy július első szombatja a polgárőrök napja, és ez egy olyan civil szervezet ünnepe, amelynek van önbecsülése, küldetése - mondta az elnök a Puskás Ferenc Stadion Szoborkertjében tartott rendezvényen, amelyen mintegy kétezren vettek részt a csaknem 80 ezer tagot számláló 1900 polgárőr egyesületből.

Túrós András elmondta, hogy az ország településeinek 70 százalékában működik polgárőrség, az önkormányzatok pedig évi 600-650 millió forinttal támogatják az évente 8 millió szolgálati órát adó szervezeteket, míg az állami költségvetés mindössze 150 millió forint támogatást biztosít számukra.

"Ez a pénz kevés, évről-évre csökken, szinte szimbolikus" - mondta. Arra kérte a kormányzatot, hogy évi több száz millió, vagy egymilliárdos támogatást biztosítson számukra, "mert megérdemlik", míg a közszolgálati sajtótól azt kérte, hitelesen, és több alkalommal számoljon be tevékenységükről.

Elmondta, hogy a polgárőrök tavaly 10 ezer elkövetőt értek tetten, 50 ezer jelzést adtak a rendőrségnek, 1300 lopott járművet derítettek fel, és 600 esetben eltűnt emberek felkutatásában segédkeztek. A rendőrséggel közösen évente egymillió szolgálati órát adnak.

A polgárőröket köszöntve Gyenesei István önkormányzati és területfejlesztési úgy fogalmazott: Magyarország legharcosabb és a legtöbb bizalmat kapó élő szervezte, legösszetartóbb közössége a polgárőrség, amely a legkisebb településtől a nagyvárosokig megtalálható. Hozzátette: taglétszámuk európai szinten is kiemelkedő. Megjegyezte, hogy közel kétezer önkormányzati képviselő is tagja a szervezetnek.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány azt hangsúlyozta: a polgárőrség felnőtt korba lépett, kivívta helyét a rendvédelmi feladatokban, és az eredmények is igazolják munkája szükségességét.

Azoknak a településeknek, ahol még nem alakult polgárőrség, azt javasolta: csatlakozzanak a közösséghez. Megjegyezte, hogy egy borsodi településen, ahol a lakosság 80 százaléka roma származású, a cigányok is polgárőrséget alakítottak, és ellátják a bűnmegelőzési és járőrtevékenységet, akár a rendőrökkel közösen is. Bencze József jó kezdeményezésnek tartja az "egy iskola, egy polgárőr" programot, és mint mondta, ősztől az "egy iskola, egy rendőr" projektet kívánják elindítani.

Az országos rendőrfőkapitány megjegyezte, hogy a schengeni határok megnyitása és a határőrséggel történt integráció új kihívások elé állította a rendőrséget, ezért a mélységi ellenőrzésekben is számítanak a polgárőrök munkájára. A schengeni csatlakozás miatt a két szervezte újrakötötte együttműködési megállapodását, amit Bencze József és Túrós András a polgárőr napon írt alá.

A rendezvényen 23 polgárőr arany érdemkeresztet, hét elnöki dicséretet kapott, Erdey György, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára pedig Kopácsi Sándor érdemrendet kapott az OPSZ-től.

Polgárőr község címet kapott Galgaguta és Boba, polgárőr városi címet Pápa, míg a fővárosban elsőként Zugló kaphatta meg a polgárőr kerület címet. A budapesti polgárőr szervezetnek Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány emlékzászlót adományozott, amelyet Paskai László bíboros áldott meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását