2024. május 19. - Ivó, Milán
Fapál László ingatlanügye mellett további húsz, a honvédelmi tárcához köthető 2002 és 2010 között történt gyanús ingatlanértékesítés áll vizsgálat alatt – jelentette be Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos.
2011. március 29. kedd 13:02 - HírExtra
Hangsúlyozta: az eladott ingatlanok vevői között egykori miniszteri biztosok, volt államtitkárok és helyettes államtitkárok, továbbá magas beosztású katonai vezetők vannak. Szavai szerint az eddigi adatok alapján több mint 1 milliárd 113 millió forint összértékű ingatlanokat mindössze 315 millió forintért adtak el, így az államot jelentős kár érte.

Közölte azt is: a Fapál László volt helyettes államtitkár ügyében tett feljelentéshez csatolta Gömbös János volt kormánybiztos ingatlanértékesítésének ügyét, mert álláspontja szerint ebben az esetben is felmerül a bűncselekmény gyanúja. A miniszteri biztos részére 30 millió forintért vették meg a szóban forgó ingatlant, amelyen nagy értékű felújítást végeztek. A 19 millió forintos felújítást követően a miniszteri biztos részére 8,5 millió forintért értékesítették a lakást - ismertette.

Felújítások

Budai Gyula tájékoztatása szerint a felújításokat is vizsgálják, ugyanis valamennyi érintett ingatlant ugyanaz a cég újította fel. Megvizsgálják azt is, hogy maguk a felújítások indokoltak voltak-e.

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint Juhász Ferenc akkori miniszternek tudomása kellett, hogy legyen az eladásokról, mert van egy 2006 január 12-i feljegyzés, amelyen szerepelnek az értékesítésre kijelölt ingatlanok és amelyet a tárca vezetője ellenjegyzett. A feljegyzésen – amelyet az albizottsági ülésen Budai Gyula fel is mutatott – kézzel írva az áll, hogy "a miniszterelnök úrral történt konzultáció alapján a vezetői lakások kivételével a lakások elidegenítésével egyetértek".

Fapál-ügy

Budai Gyula szerint a Fapál László által készített feljegyzésen az a lakás is szerepel, amely végül épp a volt helyettes államtitkár tulajdonába került. Az elszámoltatási kormánybiztos szerint ki kell vizsgálni azt is, hogy bár a miniszterelnök akkor konkrétan meghatározta, hogy a vezetői lakások kivételével történjen az ingatlanok értékesítése, ennek ellenére vezetői lakásokat is eladtak.

Konkrét példaként említette, hogy Kovacsics Ferencnek, a Katonai Biztonsági Hivatal volt főigazgatójának egy 40,1 millió forint forgalmi értékű lakást 12,2 millió forintért adtak el. Korondi Miklós, az albizottság Jobbikos tagja arról faggatta az elszámoltatási kormánybiztost, hogy tervezi-e kiterjeszteni a vizsgálatot valamennyi, a honvédelmi tárca korábbi tulajdonában álló ingatlan értékesítésére.

Budai Gyula azt mondta, ki fogják terjeszteni a HM-objektumokra a vizsgálatot. Példaként említette a Bolyai János Katonai Műszaki Kar Üllői úti épületének eladását, amit megfogalmazása szerint "bagóért" értékesítettek, majd mivel ezt követően a földdel tették egyenlővé, a "befektető jól járt ezzel".
Forrás: MTI/HirExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását