2024. április 23. - Béla

Viking társasjáték

Borostyánkőből készült társasjátékra bukkantak angol és svéd régészek egy viking csónaksírban. A IX. századi temetkezési hely az ország déli részén, az Östergötland megyei Skamby közelében található.
2008. július 3. csütörtök 06:34 - Hírextra
Bár maga a csónaksír igen rossz állapotban maradt fenn, a régészek egy borostyánkőből készült társasjátékkészlet 23 darabkájára bukkant, amelyek az itt eltemetett család pogány hitvilágára engednek következtetni.

Korábban hasonló leletre egy évszázaddal korábban Birka viking település közelében bukkantak - olvasható az Archaeologica című honlapon.

A feltárást Howard Williams, a University of Chester archeológusa irányította. A középkori temetkezési kultúrák nemzetközi szaktekintélye szerint az életben csupán egyszer adódik ilyen régészeti felfedezés.

Mint kifejtette, az korábban is közismert volt, hogy a viking harcosok hajóik fedélzetén társasjátékokkal igyekeztek agyonütni útközben az időt. A lelet azonban arra enged következtetni, hogy a vikingek hite szerint a halottak is társasjátékoztak, midőn a túlvilág felé vették az irányt

A leleteket a Linköpingi Múzeumban állították ki, az ásatásokról, leletekről és a vikingek hitvilágáról szóló tanulmányt a régészek hamarosan a Journal of Medieval Archaeology című szaklapban publikálják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását