2024. április 29. - Péter

Hobo Blues Band

Összeállt a Hobo Blues Band szeptember 27-i, születésnapi koncertjének anyaga, amely az együttes 30 évét tükrözi, de nem "best of" koncert lesz. A résztvevő zenészek a koncert előtti héten kezdenek próbálni - mondta el Földes László Hobo az MTI-nek.
2008. szeptember 17. szerda 07:45 - Hírextra
Beszámolt arról, hogy a Papp László Budapest Sportarénában tartandó koncertre nem szükségesek nagy próbák, ugyanis a meghívott zenészek mindegyike folyamatosan játszik. A tervezett fellépők közül Kiss Tibor, a Quimby tagja hiányzik külföldi turnéja miatt, az együttes mostani és volt tagjai ott lesznek. Fellép Deák Bill Gyula, Kőrös József, Pálmai Zoltán, Póka Egon, Solti János, Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Vaszko Krpkata (Bulgária) és a 10 éve működő mai zenekar, azaz Fehér Géza (gitár), Gyenge Lajos (dob), Hárs Viktor (basszusgitár) és Nagy Szabolcs (billentyűsök).

A ceremóniamester Cserhalmi György, a rendező Vidnyánszky Attila lesz.Hobo elmondása szerint 2 és fél órás koncertet tervez. Az együttesre jellemző dalok átfogják a 30 évet, ha nem is mind a legismertebb vagy legsikeresebb közülük. A legjobb számainkat nem tudnánk kétszer 3 óra alatt sem megcsinálni - tette hozzá.

"A koncert anyagát nekem kellett összefogni, kitalálni, s azt is, hogy a többiek mikor játsszanak, milyen felállásban, bonyolult munka volt. Az utóbbi 1-2 évet jól ismeri a közönség, a ,90-es évek dalait kevésbé, a legismertebb dalok a ,80-as évekből és a ,90-es évek elejéről valók" - mondta Hobo.

Elmondta: a Bolondvadászat című lemez a koncert előtt jelenik meg a könyvvel együtt, amelyet a közelmúltban fejezett be. A Bolondvadászat az 1984-es Vadászat című lemez 25 évvel későbbi újraértelmezése. A debreceni Csokonai Színházban színpadi műként mutatják be decemberben Vidnyánszky Attila rendezésében, akivel a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban csináltak koncertet a Vadászat korábbi változatából. Sok minden kimaradt a régiből, sok újat írtak, sok idetartozó dolog került be az együttes repertoárjából, a Viszockij- és Shakespeare-előadásokból.

A Hobo Blues Band 1978. április 15-én alakult Szakács László (dob), Gecse János (basszusgitár), Kőrös József (gitár), Földes László (ének) felállásban. Novemberben csatlakozott Póka Egon (basszusgitár), Döme Dezső (dob) és Szénich János (gitár). Állandó tag lett Deák Bill Gyula énekes, aki 1979-ig vendégként lépett fel a zenekarral. Eleinte a Rolling Stones, a The Doors, Jimi Hendrix és a Cream dalait játszottak Hobo fordításában és Kex-dalokat adtak elő.

Klubjukba, a MOM kultúrházba, az ifjúsági parkba és vidékre nagy tömegek kísérték őket. Koncerteztek a svájci Krokus és az Omega előzenekaraként is. A hanglemezgyár csak 1980-ban jelentette meg első kislemezüket, majd a Közép-európai Hobo Blues című első albumot.

A Hobo Blues Band azóta számos elismerésben részesült, több mint 3000 koncertet adott, 22 albuma jelent meg. A csapat tagjai Szomjas György 1981-es Kopaszkutya című filmjében főszerepet játszottak, a mozi zenéje azonban csak 1993-ban jelent meg. Játszottak a Hajógyári-szigeten a Fekete Bárány koncerten, a Sziget fesztiválokon, 1988-ban a Népstadionban a Human Rights koncerten Stinggel, Peter Gabriellel és Bruce Springsteennel.

A tízéves jubileumot a városligeti nagyréten, a 15. születésnapjukat a Fradi-pályán, a huszadikat a Budapest Sportcsarnokban, a 25 éves koncertet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepelték.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását