2024. április 26. - Ervin

A magyar dal ünnepe

A magyar könnyűzenei kultúra, a dalszerzők és előadók több évtizede nem tapasztalt összefogásának ad teret augusztus 11-én a Hajógyári Sziget.
2008. április 27. vasárnap 08:55 - Hírextra
A Sziget fesztivál Nagyszínpadán délután 4-kor kezdődő monstrekoncerten az elmúlt öt évtized beat-pop-rock daltermésének emblematikus szerzeményeiből hangzik majd el egy hétórás válogatás, olyan ünnepi hangulatot teremtve, ahol a magyar dal áll középpontban. Bár a Sziget most egy egyszeri és megismételhetetlen alkalmat teremt a közös dalolásra, a szervezők szándéka szerint a Magyar Dal Napja a jövőben jeles eseménnyé válik: a következő évtől, szeptember harmadik vasárnapja a magyar nyelven született dal ünnepe lesz szerte hazánkban.

A gondolat Presser Gábortól származik, aki aggódva a magyar nyelvű dal jövőjéért, egy jeles napot álmodott, a Magyar Dal Napját.

- A magyar népdalok, a Rózsavölgyi Márk dalokon át a XX. század első felének zseniális kupléi, az irodalmi kabarék vers-megzenésítései, vagy akár az Ady- Reinitz- dalok, a harmincas évek máig élő filmdalai, a későbbi évtizedek táncdalai, de elsősorban az utolsó öt évtized, és ezen belül is a magyar beatkorszakkal érkező dalok ott élnek az emberekben. Egy olyan - nemrég még virágzó - dalkultúra részei, amely félő, hogy lassan elsorvad - nyilatkozta Presser.

A Szigeten felhangzó repertoár főleg a hatvanas évek zenekaraival induló, és napjainkig tartó időszakból merít.

- Nyilván a legjobb szándékkal is okozunk sértődést, hiszen hét órában is csak némi mustrát adhatunk, talán, ha belefér hetven - nyolcvan nóta… És nem kérhetünk fel minden előadót sem, akit szeretnénk, és a felkért előadók sem feltétlenül kaphatnak „súlyukat megillető” lehetőséget. Megpróbálunk összehozni egy nagy koncertet, tudva, hogy még csak esélyünk sincs a teljességre. Fel kell mutassunk együtt valamit a meglévő dalkincsből, és azt is, hogy becsüljük egymást, és egymás munkáját.... Hiányozni fognak az új dalok, nagyon is, de ez most csak egy kis előzetes abból, hogy milyennek képzeljük a Magyar Dal Napját, amikor országszerte a színpadokon a régi és új dalok szólnak majd, sok-sok órán át.

A nemzetközi fesztiválok sorában a Sziget kimagasló abban, hogy a legnagyobb arányban nyújt bemutatkozási lehetőséget a hazai előadóknak. Mindig is fontos szempontként kezelve a magyar kultúra népszerűsítését, örömmel állt most is – társ-szervezőként és házigazdaként – e kezdeményezés mellé. Gerendai Károly a Sziget főszervezője szerint szomorú tendencia, hogy egyre kevesebb magyar nyelven született dalt hallgathat a közönség.

- Nem szeretném, hogy a gyerekeim már ne hallgathassanak magyar dalokat – adott egy személyes okot is arra, hogy a Sziget miért vállalta a magyar dal ünnepének teljes költségvetését. - Reméljük minél többen eljönnek, ennek érdekében csak egy szimbolikus, 2500 forintos belépőt állapítottunk meg, s amennyiben ez a nap anyagi nyereséget is termel, abból támogatjuk az elkövetkező jeles napokat szervező nonprofit szervezetet - tette hozzá Gerendai.
Forrás: netbulvar.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását