2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hazánkba érkezik az "igazi suttogó"

Magyarországra érkezik Monty Roberts, az "igazi suttogó", akinek személye megihlette Nicolas Evanst a Suttogó című regény megírására, majd film is készült a kötetből azonos címmel, Robert Redford rendezésében és szereplésével.
2008. július 3. csütörtök 12:23 - Hírextra
Léteznek olyan emberek, akik képesek erőszak nélkül rávenni a lovakat az együttműködésre. Régen azt gondolták róluk titkon varázsszavakat suttogtak a lovak fülébe, ezért is hívták őket suttogónak. Monty Roberts is ilyen ember, "belelát a lovak lelkébe".

Azért érkezik Budapestre, hogy bemutassa módszere valóban működik. A Papp László Budapest Sportarénában július 15-én két előadáson bizonyosodhat meg erről a magyar közönség.

A bemutatókra még keresik a lovakat. Olyan állatokat, amelyeken még nem volt nyereg, kantár vagy lovas - mondta a távirati irodának Török Gergely, szervező. Hozzátette: "olyan lovakra is szükségünk van, amelyek bakolnak, rúgnak, nehezen lehet felszállni rájuk, félnek a nyírógéptől, nehezen vagy egyáltalán nem mennek be az utánfutóba".

Monty Roberts az előadásokon azt mutatja be miként lehet ezeket a problémákat erőszakmentesen megoldani. Módszerét, amelyet ő csatlakozásnak nevez, a közönségnek is elárulja, a bemutató alatt végig beszélni fog, amelyet szinkrontolmács fordít le. Az este fél hétkor kezdődő előadáson kérdezhetnek is az érdeklődők a suttogótól.

Monty Roberts 1935-ban született a kaliforniai Salinas városban egy cowboy családban. Édesapja kemény ember volt, aki lovait durva módszerekkel törte be. Monty soha nem értett egyet ezzel, és amikor hangot adott véleményének apja megverte.

Ennek ellenére sem vette el fia kedvét, aki legszívesebben az amerikai prérin élő vad musztángokat figyelte meg és úgy vélte, tudja miként kommunikálnak egymással a lovak. Amikor ezt elmesélte az idősebb lovasoknak a farmjukon, azok kinevették őt, és apja is óva intette ezektől a gondolatoktól.

Monty ezek után már nem nagyon beszélt megfigyeléseiről és tapasztalatairól, de elkezdte kifejleszteni módszerét. A fordulópontot az jelentette, amikor 1987-ben meghívták Texasba, hogy tartson egy bemutatót.

Az igazi áttörést pedig a brit uralkodó meghívása jelentette 1996-ban. Innentől kezdve vált világhírűvé. II. Erzsébet királynő lovait azóta is az ő módszerével képzik.

Monty Robertsnek eddig három könyve volt a New York Times bestsellere. Magyarországon bemutatójával egy időben jelenik meg a Lovak az életemben című kötete.

Az "igazi suttogó" a 90-es évektől járja Európát és Amerikát, hogy hirdesse: három összetevő - a következetes elvek, a kommunikáció és bizalom - alkotja a lovak és emberek közötti sikeres együttműködés alapját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását