2024. március 29. - Auguszta

Johnny Winter bluesgitáros Magyarországon

Az amerikai blues és rock legendája, Johnny Winter gitáros és énekes október 27-én a Petőfi Csarnokban mutatkozik be a műfaj magyar kedvelőinek. Az albinó zenész előtt az utóbbi időben főként külföldön játszó Szűcs Gábort, művésznevén Little G. Weevil blu
2008. október 19. vasárnap 11:30 - Hírextra
Johnny Winter, a 64 esztendős zenész az egyik legjobb fehér gitáros műfajában, ezt erősítette meg az előtte fellépő Little G. Weevil is az MTI-nek. Hangsúlyozta: Wintert képességei mellett fantasztikus kitartása tartja ma is a legjobbak között.

A texasi születésű muzsikus az elmúlt négy és fél évtizedben nemcsak gitárjátékával szerzett elismerést, hanem énekesként is népszerű, emellett producerként is dolgozik. Gyakran játszott együtt öccsével, a nála két évvel fiatalabb, billentyűs és fúvós hangszereken játszó Edgarral - tájékoztatott a koncert sajtóreferense, Naszály György.

Johnny Winter mindössze 15 éves volt, amikor első együttesével megjelentette a School Day Bluest. Két évvel később fellépett B. B. King koncertjén, s a blues elismert fekete gitárosa, énekese és szerzője is elismerte tehetségét. Indulásakor segítette őt a szintén fekete blueslegenda, Muddy Waters és John Lee Hooker. Winter mindezt azzal viszonozta, hogy ő volt a producere Muddy Waters Hard Again című lemezének, amely Grammy-díjat kapott, s közreműködött I,m Ready című Grammy-re jelölt albumán is.

Winter visszaemlékezéseiben mindig hangsúlyozta: fehér létére a fekete közösségnek köszönheti, hogy a blues világához közel került, midig szívesen látták maguk között.

1969-ben jelent meg a The Progressive Blues Experiment című bemutatkozó albuma; a hetvenes évektől telt házak előtt koncertezik. Dalai közül kiemelkedik az I,m Yours and I,m Hers, a Good Morning Little Schoolgirl, a Highway 61 Revisited című Bob Dylan-szerzemény feldolgozása. A legsikeresebb albumaként emlegetik Second Winter című korongját.

A Robert Johnson-féle country bluest és az elektromos blues-rock zenei világát ötvözte saját játékában. A négy és fél évtizedes zenei pályafutása során több Grammy-jelölést kapott. Sokan láthatták őt Eric Clapton 2007-es chicagói gitárfesztiválján, a Crossroadson is.

Több mint húsz sorlemeze és jó néhány válogatása jelent meg az elmúlt évtizedekben, a legutóbbi idén tavasszal Raised on Blues címmel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását