2024. május 4. - Mónika, Flórián

Közterületi rendezvények bejelentése elektronikus úton

Egyes rendőri szervek elfogadják a közterületen tervezett rendezvény elektronikus bejelentését. Más rendőri szervek ugyanezt nem ismerik el, amivel viszont korlátozhatják a gyülekezési jog szabad gyakorlását. Ez a jogállam keretein belül megengedhetetlen,
2008. július 3. csütörtök 13:53 - Hírextra
Egyes rendőri szervek elfogadják a közterületen tervezett rendezvény elektronikus bejelentését. Más rendőri szervek ugyanezt nem ismerik el, amivel viszont korlátozhatják a gyülekezési jog szabad gyakorlását.

Ez a jogállam keretein belül megengedhetetlen, sérti a jogbiztonság követelményét – állapította meg az állampolgári jogok biztosa.

Dr. Szabó Máté ombudsman emellett rámutatott, hogy sérti a jogállamiság elvét, az abból fakadó jogbiztonság követelményét, valamint a tisztességes eljáráshoz való joggal összefüggő visszásság veszélyét hordozza, ha a rendőrség az elektronikus bejelentésre azért nem válaszol, mert a rendezvények rendjének biztosításával kapcsolatos, jogállamban meghaladottá vált BM rendeletet alkalmazza – és közben nincs tekintettel más, magasabb rendű és később hozott jogszabályokra.

lyen a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályairól szóló törvény, valamint a Rendőrségről szóló törvény.

Az országgyűlési biztos az Erzsébet hídra, 2007. december 2-ára demonstrációt szervező panaszos beadványa alapján folytatott vizsgálatot.

Jelentésében megállapította: az a formai követelmény, hogy egy rendezvényt írásban kell bejelenteni, önmagában nem indokolhatja azt, hogy a rendőri szerv ne tekintse joghatást kiváltó írásbeli bejelentésnek az elektronikus úton érkezett változatot.

A gyülekezési jogról szóló törvény ebből a szempontból nem egyértelmű – mutatott rá az ombudsman.

Nem tisztázza, hogy a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályairól szóló törvény a demonstráció bejelentésére is irányadó-e, vagy csak az azt követő eljárásra vonatkoztatható, vagyis arra az esetre, ha a bejelentést a rendőri szerv nem veszi tudomásul, és közigazgatási határozatban megtiltja a rendezvény megtartását.

A jogszabály e tartalmi bizonytalansága a jogállamiság elvéből levezethető jogbiztonság követelményével összefüggő visszásságot okoz.

Megállapította továbbá, hogy ma nem egységes a demonstráció elektronikus úton történő bejelentésével kapcsolatos rendőri ügyintézés gyakorlata.

Az Erzsébet hídra tervezett demonstráció elektronikus bejelentésére a rendőrségnek reagálnia kellett volna, ha másként nem, legalább fel kellett volna hívnia a hiánypótlásra.

Minthogy azonban ez elmaradt, az eljáró rendőri szerv figyelmen kívül hagyta a tisztességes eljáráshoz való jog követelményét és így – közvetve - veszélyeztette a békés gyülekezési jog szabad gyakorlását is.

A biztos ezért javasolta az igazságügyi és rendészeti miniszternek, hogy fontolja meg a gyülekezési jogról szóló törvény soron kívüli módosításának kezdeményezését.

Legyen ennek nyomán a demonstráció bejelentője (szervezője) és az azt elbíráló hatóság számára is egyértelműen megállapítható, hogy a közterületi rendezvény bejelentésével kapcsolatos eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályairól szóló törvény szabályait az eljárás melyik szakaszától kell alkalmazni.

Felkérte továbbá az országos rendőrfőkapitányt, hozza meg a megfelelő intézkedéseket annak érdekében, hogy – bármilyen módon is történjék a közterületi rendezvény bejelentése - a rendőri eljárás megfeleljen a jogállamiság és a jogbiztonság, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog követelményeinek.

 Az ombudsman az intézkedésekkel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy rendőri gyakorlat zárja ki az önkényességnek a látszatát is és a gyanúját se keltse annak, hogy az veszélyeztetné a békés gyülekezési jog szabad gyakorlását.
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását