2024. április 25. - Márk

Kortársak a 20. század második feléből

Hatvanhárom tételből áll a Virág Judit Galéria első, kortárs aukciójának anyaga, amely hétfőtől látható a galéria kiállítótermében. A Magyar művészet 1945-2000 című, november 27-i árverésre a közelmúlt klasszikus kortársaitól és ma élő alkotóktól igen ran
2007. november 19. hétfő 19:51 - Hírextra

Mint Virág Judit elmondta, az árverés koncepciója azt a külföldön bevált szisztémát követi, amelyet Post War elnevezéssel illetnek. Vagyis a II. világháborútól az ezredfordulóig tartó időszak képzőművészeti alkotásai kerülnek kalapács alá. Nálunk ezt a fél évszázadot az Európai Iskola, a szentendrei avantgárd, az Iparterv generáció és a 80-90-es évek progresszív alkotásai fémjelzik. Ez utóbbi csoportba a kortárs alkotók 10-20 évvel korábbi festményei tartoznak. Olyan képek, amelyek ma már nincsenek ott a művész műtermében. Vagyis a korszak a 20. század második fele, s az anyag az időszak legjobb mestereinek fontos műveiből áll.

Ezért aztán igen magas kikiáltási árakat szabtak a hatvankét festménynek és az egyetlen plasztikának. Huszonhét tétel, az összkínálat csaknem fele, hétszámjegyű összegről indul. A többi is közelebb van a millióhoz, s alig néhány művet lehet 2-3 százezer forintról licitálni.

A legdrágábban Csernus Tibor bibliai témájú Absolonját kínálják. Ezért a nagyméretű olajképért 5 millió forintot kér a ház. Csernustól még egy olajképet és két monotípiát lehet megszerezni, 1,2 illetve 1 millió forintért.

Különleges Korniss Dezső Fekete-piros zománc kalligráfiája, amelyet 1959-ben farostlemezre olajjal festett és homokkal fújt a művész. Kikiáltási ára 4,5 millió forint.

Egy idegenül hangzó név, a bolgár Siskov Ludmilé, akit mégis a magyar progresszív törekvésű fiatalok között tartanak számon. A bolgár arisztokrata családból származó, több nyelven beszélő, jazz-zongorista, sportoló, a bolgár síválogatott tagjaként került Magyarországra. Itt maradt abból a célból, hogy majd innen emigrál Nyugatra, de közben beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára. Kiállított magyar kortársaival, 1969-ben aztán mégis Bécsbe emigrált, ahol nagy nemzetközi karriert futott be. Rózsák című, nagyméretű vásznát 4 millió forintért lehet megszerezni.

Bak Imrének a meghívó képoldalán látható 1970-es kompozíciója 3 millió forintról indul és bizonyára jelentős emelkedést ér el. (Tavaly télen egy ismert Bak Imre-mű döntötte meg a kortárs festmények árverési csúcsát, midőn 8 millió forintot adtak az 1968-as vásznáért.)

A 2-3 millió forint közötti sávból Barcsay Jenő, Bálint Endre, Ország Lili, Birkás Ákos, Nádler István, Fehér László, Váli Dezső művei indulnak. Az egyetlen plasztikát - egy bronz férfifejet Vilt Tibortól - 3,6 millió forintért kínálják.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását