2024. május 3. - Tímea, Irma

A hazai tavak víze kiváló

A Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó strandjain is jó a vízminőség - közölte az MTI-vel Kádár Mihály, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízhigiénés és Vízbiztonsági főosztályvezető főorvosa.
2008. július 3. csütörtök 13:59 - Hírextra
A fürdővizeket az idei szezontól kezdődően új kormányrendelet szerint vizsgálják és minősítik uniós irányelvek alapján. Ez a gyakorlatban kevesebb, de pontosabb méréseket takar, amelyek a fürdővizek hosszabb időszakot átfogó minősítésére alkalmasak.

Az Európai Bizottság által a fürdővizek minőségéről nemrégiben készült közlemény szerint a 238 magyarországi fürdővíz 79 százaléka felelt meg az uniós előírásoknak.

A jelentés szerint a magyar fürdővizek 53,8 százaléka a szigorúbb határértékeknek is eleget tett, így kiváló minősítést ért el. A magyar fürdővizek közül 12 (öt százalék) nem teljesítette a minőségi követelményeket és további 26 esetében nem volt elég adat a minősítésre. Két fürdőt, tartósan betiltottak és tizet nem monitoroztak, mert nem üzemelt.

Jelentős változás, hogy ha bizonyos szennyeződések - például szennyvíz eredetűek - túllépik a megengedett határértéket, akkor akár azonnal kitehető a fürdőzést tiltó tábla a strandokon.

Míg korábban a tábla elhelyezése előtt kétszer ellenőrizték a vízminőséget, ami azt jelentette, hogy sok esetben napok is eltelhettek, amíg megtiltották a fürdőzést ott, ahol már korábban indokolt lett volna” – tájékoztatta a távirati irodát Kádár Mihály.

További újdonság, hogy az ellenőrzés ezentúl a kékalga-burjánzásra is kiterjed. A kékalga nem csak allergiás reakciókat válthat ki, hanem ha nagy mennyiségben felhalmozódik, annyi toxint is termelhet, amely súlyos megbetegedést okozhat.

Az idei adatok közül néhány a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapján - www.kvvm.hu - már elérhető. A tájékoztatás szerint a Balaton vize május közepén átlagon felül tiszta volt.

Ezt alátámasztja az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szerdai közleménye is. Kádár Mihály tájékoztatása szerint a Velencei-tó és a Tiszta-tó vízminősége is jó.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását