2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Mesés műkincsgyűjteményt örököltek

Busszal járt és mirelit ételen élt, mégis mesés műkincsgyűjteményt hagyott örököseire egy oxfordi könyvtáros. A gyűjtemény valódi értékére ráadásul csak most, Jean Preston halála után két évvel derült fény: a ritkaságokért összesen 4 millió fontos (1,4 mi
2008. január 29. kedd 17:40 - Hírextra

Ez nagyjából hússzor annyi, mint amennyit a teljesen közönséges oxfordi sorház ér, amelyben a 77 éves korában elhunyt Preston asszony őrizte a műtárgyakat. "Tudtuk, hogy van néhány értékes munka a házban, ahová megyünk" - mondta Guy Schwinge, az értékesítésben segédkező dorchesteri Dukes művészeti aukciós ház szakértője. "Mégis leesett a állunk, amikor megláttuk a sok kincset."

Például két festményt Fra Angelico reneszánsz mestertől. "A hálószoba ajtaja mögött voltak, és csak a végén vettük észre, amikor már indultunk volna" - mondta a szakértő. A két műtárgyért - egy nyolcrészes oltár hiányzó darabjaiért - összesen 1,7 millió fontért fizettek, és visszakerülnek Itáliába, a világhírű firenzei Uffizi Galériába.

A konyha falán egy Gabriel Rosetti akvarell függött, a nappaliban, az elektromos kandalló felett pedig egy Sir Edward Burne-Jones alkotás. A két 19. századi romantikus, preraffaelita stílusú festmény együttes becsült értéke egymillió font. Angliában maradnak, az oxfordi Ashmolean Múzeumban mutatják majd be mindkettőt.

Egy másik rejtett kincs - egy Chaucer-összes - a gardróbból került elő. A ritka összkiadás olyan terjedelmes, hogy nem fért el a könyvespolcon, ezért került a ház eldugott zugába. Csaknem 75 ezer fontért kelt el.

A könyvtáros asszony az apjától örökölte a gyűjteményt és egész életében féltve őrizte minden darabját. A szakértőknél csak a család csodálkozott jobban, amikor előkerültek. "A nénikém mindig busszal járt és katalógusból rendelte a ruháit, mégis akkora érték volt a házában, mintha megnyerte volna a lottóötöst" - idézte a The Daily Mail az egyik örököst.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását