2024. május 5. - Györgyi

Kiállítás a Mai Manó Házban

A tavaly elhunyt magyar származású Lucien Hervé párizsi fotográfiáiból, művészportréiból, leveleiből láthatnak válogatást az érdeklődők péntektől a budapesti Mai Manó Házban.
2008. július 3. csütörtök 14:05 - Hírextra
A szeptember 7-ig látogatható tárlaton helyet kaptak egyebek mellett Hervé Eiffel-toronyról, Champs-Elysées-ről, valamint párizsi háztetőkről készített fotói, de megtekinthetők többek között a művész Henri Matisse-ról, Kurtág Györgyről, Kassák Lajosról, Le Corbusier-ről, Ligeti Györgyről vagy Jean Cocteau-ról készített portréi is.

Csizek Gabriella, a kiállítás rendezője a sajtó munkatársainak rendezett csütörtöki tárlatbemutatón rámutatott arra, hogy a felvételek tükrözik Lucien Hervé bátorságát, életét, tetteit, elveit.

Gebauer Imola művészettörténész a Lucien Hervéhez írott levelekről elmondta: a dokumentumok között privát levelek, a modern művészettel kapcsolatos, valamint a magyar és a magyar-francia művészetről szóló levelek találhatók.

A kiállított 11 magyar nyelvű levél szerzői között van többek között Walter Gropius német építész, a Bauhaus-iskola megalapítója, Breuer Marcell építész, valamint Kassák Lajos és Vasarely.

Ezek a Lucien Hervéhez írt levelek érdekes háttérdokumentumok a magyar-francia kulturális élet bemutatásához, de adalékot nyújtanak a fotográfus művészetének megismeréséhez is - hangsúlyozta.

Seres Szilvia szerkesztő megemlítette, hogy 1995-ben egy 55 perces filmet készített a Párizsban élő fotóművészről. A produkcióban, mely egyebek mellett a családról, vallásról, tanításról, fotókról szóló szekvenciákból áll, Lucien Hervé "mindent elmond önmagáról".

A film a kiállításon is látható. A tárlaton megtekinthető 96 kép összértéke mintegy 85 millió forint. A biztosítási költség egy részét a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) finanszírozta.

Lucien Hervé 1910-ben született Hódmezővásárhelyen Elkán László néven. A Lucien Hervé nevet illegalitásban kapta, s élete végéig ragaszkodott hozzá. Érettségi után Bécsbe, majd Párizsba ment.

Két évig a Patou divatháznak tervezett modelleket, részt vett a szakszervezeti mozgalomban, tagja lett a francia kommunista pártnak. A második világháborúban katonaként szolgált, 1940 júniusában Dunkerque-nél fogságba esett.

A németországi fogolytáborból, ahol festeni kezdett, kalandos módon megszökött és Grenoble-ban csatlakozott a francia ellenállási mozgalomhoz. Később visszatért Párizsba, 1947 óta hivatásos fényképész, 1948-ban Budapesten és a francia fővárosban állította ki festményeit. 1949-ben találkozott a híres építésszel, Le Corbusier-val, akinek élete végéig fotográfusa volt.

A Carré Bleu című építészeti folyóirat szerkesztőségi tagjaként is tevékenykedett, munkatársa volt több nemzetközi építészeti folyóiratnak.

Elsősorban építészeti fotóival vált ismertté, de humán tárgyú és absztrakt fényképeiből is több kiállítást rendezett Franciaországban és külföldön. Írásai és albumai magyar, francia és számos idegen nyelven jelentek meg. Lucien Hervé 2007 júniusában halt meg Párizsban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását