2024. május 9. - Gergely

Mang nem érti

Mang Béla, a Felsőoktatási és Tudományos Tanács (FTT) elnöke nem érti, hogy miért bontakozott ki vita Magyar Bálintnak az Európai Innovációs és Technológiai Intézet vezetői posztjára való kinevezéséről.
2008. július 1. kedd 17:56 - Hírextra
Mang Béla kedden az MTI-nek elmondta: az Európai Unió tagországainak versenyképességi ügyekben illetékes miniszterei június 18-án Brüsszelben döntöttek arról, hogy Budapesten lesz a székhelye az Európai Innovációs és Technológiai Intézetnek. Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős miniszter másnap közölte: az intézetet 18 független jelölt és négy EU-s szervezeti képviselő fogja vezetni. A független jelöltek közé Magyarország Magyar Bálintot delegálja.

Mang Béla azt mondta, hogy az intézet Budapestre kerülése nagy lehetőséget jelent a magyar kutatásnak és tudománynak. Ezért nem érti a vitát, ami Magyar Bálint kinevezése körül kibontakozott.

Felidézte, hogy Magyar Bálint korábban kétszer töltött be miniszteri posztot, s tevékenységéhez kapcsolódik az innovációs törvény megalkotása, amely az innovációs bevételekből jelentős összegeket biztosít az egyetemek számára, elősegítve a felsőoktatási intézmények és az ipar együttműködését.

Magyar Bálint miniszterségéhez köthető a regionális tudásközpontok létrehozása, amelyek számos területen sikeres kutatói tevékenységet folytatnak. Mang Béla ezek között említette a gyógyszeripart, a környezetvédelmet és a mechatronikát, a logisztikát.

A volt miniszter kutatói ösztöndíjakat indított el, s külföldi tudósok hazahozatalát is szorgalmazta tárcavezetőként. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség államtitkáraként pedig infrastrukturális fejlesztéseket indított el - jegyezte meg az FTT elnöke.

Ezek erőteljes lépések, és olyan referenciát jelentenek, amelyek alapján ezt a vitát értetlenül szemlélem - fogalmazott Mang Béla.

Korábban a Fidesz a magyar tudományos élet megsértéseként értékelte Magyar Bálint jelölését az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) igazgatósági tanácsába.

Ezt követően Molnár Károly miniszter azt közölte, hogy az Európai Bizottság javasolja Magyar Bálintot az Európai Innovációs és Technológiai Intézet irányító testületébe, nem pedig valamely kormányzati szerv. Szent-Iványi István, az SZDSZ ügyvivője azt mondta, hogy megalapozott, védhető döntést hozott az Európai Bizottság négytagú jelölőbizottsága, amikor Magyar Bálint liberális politikust jelölte a Budapesten létrehozandó Európai Innovációs és Technológiai Intézet 18 tagból álló irányító testületébe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását