2024. április 25. - Márk

Dél-Korea javasol

Dél-Korea ismét indítványozni kívánja észak-Koreának, hogy a két ország sportolói közösen vonuljanak fel a pekingi olimpia nyitó- és záróünnepségén.
2008. július 1. kedd 14:39 - Hírextra
Erről egy magát megnevezni nem kívánó szöuli kormánytisztviselő nyilatkozott, aki időpont említése nélkül azt mondta, hogy kapcsolatba akarnak lépni a Koreai NDK olimpiai bizottságával.

A múltban a megosztott félsziget két országa már megvalósított hasonló együttműködést: uniformisban, kék-fehér "egyesítési zászló" alatt vonultak fel észak- és dél-koreai sportolók kiemelkedő nemzetközi viadalokon, így a 2000-es és a 2004-es olimpián.

Az augusztusi, pekingi játékokkal kapcsolatos hasonló elképzelések valóra váltását azonban nagyon megnehezítette a kapcsolatok elhidegülése annak nyomán, hogy a Koreai Köztársaság februárban hivatalba lépett konzervatív új elnökét, Ri Mjong Bakot a Koreai NDK keményvonalasnak ítélte, Szöul címére heves bírálatok érkeztek Phenjanból, amely még a déli élelmiszersegélyt is visszautasította.

A viszony felmelegítésére kísérletet tett Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is, aki minapi levelében azt kérte a két Koreától, hogy térjenek vissza az előző olimpiák gyakorlatához Pekingben is. Ennek jegyében ígérte meg Szöul, hogy felújítja az ezt célzó megbeszéléseket Észak-Koreával.

A megegyezésre még van idő, már csak azért is, mert - amint arra megfigyelők emlékeztetnek: - a 2004-es athéni ötkarikás versenyek előtt alig több mint egy hónappal állapodott meg a két Korea a közös olimpiai felvonulásról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását