2020. január 20. - Fábián, Sebestyén

Facebook: Rés a pajzson? Inkább gigantikus lyuk !

Százmillió Facebook-használó személyes adatait gyűjtötte össze egy biztonsági szakember, aki a neveket, fényképeket és egyedi azonosítókat tartalmazó listát egyetlen letölthető fájlban tette közzé. Ron Bowles egy egyszerű programmal nézte át a közösségi portál nyilvánosan hozzáférhető adatbázisát, és ebből szedte össze a szerinte biztonsági szempontból aggodalomra okot adó adatokat. A listát pedig azért tette bárki számára elérhetővé, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a Facebook-profilok beállításának fontosságára.
2010. július 29. csütörtök 10:26 - HírExtra
A 2,79 gigabájt méretű adatbázis a The Pirate Bay fájlmegosztó oldalra is felkerült, ahonnan már több mint ezren töltötték le. A Facebook szerint a listában nincsen semmi különös, mert csak olyan adatokat tartalmaz, amelyek az interneten egyébként is elérhetők bárki számára.

"A Facebook használói saját maguk rendelkeznek a személyes adataik biztonságáról, joguk van ahhoz, hogy eldöntsék, kivel és mennyi információt osztanak meg" - írják közleményükben a közösségi portál üzemeltetői, hozzátéve, hogy ebben az esetben is csak olyan adatok jelentek meg, amelyek a Google, Bing és más keresőmotorok mellett a Facebookon is szabadon hozzáférhetők.

A Facebook adatkezelését kritizálók azonban azt kifogásolják, hogy a személyes beállítási lehetőségek átláthatatlanok, és bizonyos adatok az alapbeállítások szerint szabadon hozzáférhetők. Ezeket az információknak pedig titkosan kellene kezelni és csak a felhasználó aktív közreműködésével szabadna nyilvánossá tenni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ha Önön múlna, melyik tudományágat támogatná, globális szinten?
Űrkutatás mindenekfelett!
A tengerek mélyének kutatása, igazán megérne pár milliárd dollár pluszt
Az emberi agy kutatását tartom fontosnak és ezt is támogatnám
A múlt, számos titkot rejt: több, jobban felszerelt régészeti csapatra és feltárásra lenne szükség
Nem foglalkoztat a tudomány
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását