2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Nem üvegtigris, hamistigris

Hamisnak bizonyultak a kihalás szélén álló dél-kínai tigrisről készül fényképek, amelyeket korábban az észak-közép-kínai Senhszi (Shaanxi) tartomány illetékesei is valódinak ismertek el. A hamisítványokat készítő farmert csalás vádjával tartóztatta le a r
2008. június 30. hétfő 16:31 - Hírextra
A Senhszi tartományban található Csenping (Zhenping) járás erdészeti hivatala tavaly ősszel mutatott be egy fényképsorozatot, amelyen egy dél-kínai tigris látható. Az erdészeti hivatal munkatársai a digitális kamerával, október 3-án készült fényképeket a tigris létezésének bizonyítékaként publikálták, a felvételeket készítő 54 éves helyi farmernek pedig 20 000 jüan (435 ezer forint) jutalmat fizettek.

Csou Cseng-lung (Zhou Zhenglong) korábban egy kutatócsoport tagjától hallotta, hogy milliókat érhetnek olyan fényképek, amelyek a Környezetvédelmi Világszervezetet (WWF) Vörös Listáján lévő dél-kínai tigrisről készültek.

A farmer ezután egy kölcsönkért digitális kamerával, és egy poszterből kivágott tigrissel a hóna alatt a közeli hegyekben elkészítette a fotókat. A fényképek az internetre is felkerültek, amelyeket sokan már a megjelenés pillanatában is kétkedve fogadtak. Az erdészeti hivatalnokok pedig a tigrisfotók valódiságát a fellendülő turizmus miatt nem firtatták tovább.

Az "igazi tigrisről" készült fotókról kilenc hónappal később derült ki hogy hamisítvány, a rendőrségi vizsgálat során még a fényképek készítésének helyét is sikerült megtalálni, a tigris előtt lévő fákról bebizonyosodott, hogy alig érik el az egycentiméteres átmérőt, ennek alapján pedig a tigris is mindössze 27 centiméter hosszú lehetett.

Szakértők szerint a tengerszint feletti 2000 méter magasan található, kevés magas fával szegélyezett terület egyébként sem tartozik a tigrisek kedvelt élőhelyei közé.

A WWF 1996-ban 30-80 egyedre becsülte a dél-kínai tigris vadon élő populációját, mára azonban sokak szerint végleg eltűnt természetes élőhelyéről.

Kínában idén februárban került feketelistára egy elismert sajtófotós, aki két fényképből összemontírozott felvételével még díjat is nyert. Az ominózus alkotáson egy tibeti antilopcsorda a Csinghaj (Qinghai)-Tibet vasútvonal egyik hídja alatt vágtat át, miközben egy szerelvény az állatok felett robog el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását