2024. április 28. - Valéria

Nagy siker a "Fogadj be!"

A Concorde Csoport és a Mosoly Otthon Alapítvány (MOHA) által hagyományteremtő céllal indított program első aukciója zajos sikerrel zárult: a jótékonysági árverésen összesen 76 millió forintnyi elkötelezettség született.
2008. június 30. hétfő 23:00 - Hírextra
Az aukcióra bocsátott kortárs képzőművészeti alkotások vevőre, s így az alkotók egyben hosszú távú mecénásra találtak. A sikeres licitek egy három éves együttműködés kezdetét jelentik a vevők, a fiatal képzőművészek és az értelmi sérült fiatalokat gondozó lakóotthonok között.

A június 26-án a Műcsarnokban, Virág Judit közreműködésével megrendezett jótékonysági aukción a tizenötből tizennégy árverésre kínált csomag, és további kilenc önállóan licitálható alkotás elkelt. További hét darab, „vegytisztán” támogatásból álló tétel is vevőre talált. Ennek eredményeként 36 millió forintnyi támogatás még az idei évben eljut a kiválasztott fiatal képzőművészekhez és szociális otthonokhoz, további 20-20 millió forint pedig 2009-ben és 2010-ben segíti munkájukat. A legmagasabb árat, 2,4 millió forintot Baditz Gyula fiatal képzőművész „Tente” című alkotásáért fizették.

Az aukcióra egy vacsorával és előadásokkal összekötött estély keretein belül került sor, melyen egészséges és sérült művészek léptek fel. A Budapesti Fesztiválzenekar egy önálló produkciót követően a tehetséges értelmi fogyatékos gyerekekből és fiatalokból álló Parafónia zenekarral adott elő egy Mozart darabot, majd az utóbbi ezt követően önállóan, és az est zenei háziasszonyával, Palya Beával játszott el egy-egy népdalt. Palya Bea nemcsak velük, hanem a halmozottan sérült fiatalok alkotta tánccsoporttal, a Tánceániával, és saját zenekarának egyik tagjával, a fúvós hangszereken játszó Szokolay Dongó Balázzsal előadott közös produkcióval örvendeztette meg a közönséget.

Jaksity György, a Concorde Csoport ügyvezető igazgatója úgy látja, az este sokkal többről szólt, mint pusztán képek értékesítése és támogatás, mivel ez a program a bevett gyakorlattal ellentétben nem egyszeri támogatást, hanem egy három évre szóló elköteleződést igényel a mecénásoktól, akik a csomagokra licitáltak. A Fogadj be! kezdeményezője szerint ezen az estén bebizonyosodott, hogy vannak Magyarországon olyan emberek, akik hajlandóak és képesek hosszú távon is kötelezettséget vállalni egy jó ügy érdekében. „Bizakodva készültem erre az estére, de ekkora érdeklődésre és nyitottságra bevallom, nem számítottam. Ez az este azt bizonyította számomra, hogy képesek vagyunk összefogni egy jó ügy érdekében és ebben az összefogásban nagy erő rejlik.” – értékelte az aukció eredményeit Jaksity György.

„Aki ma este vásárolt, nem egy művet vett meg, hanem egy művész jövőjébe vetett hitét és bizalmát fejezte ki licitjével. Hiszen a kiválasztott művek nem a leginkább tetszetős, „könnyen eladható” divatos alkotások közül kerültek ki, hanem sokszor talán nehezen érthető és befogadható, viszont művészettörténeti szempontból figyelemre méltó művészeket választottunk ki a hozzánk beérkezett anyagból” – mondta a gálán Petrányi Zsolt, a Műcsarnok főigazgatója, aki a műalkotásokat elbíráló négytagú bizottság elnöke volt. A művészeti bizottság tagja volt Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója, Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum igazgatója és Zólyom Franciska, a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet vezetője is.

A program következő lépéseként a mecénások, a művészek és a lakóotthonok közelebbről is megismerkedhetnek egymással, s így a kezdeményezést elindító aukciót remélhetőleg nemcsak további műtárgyvásárlások és egyben támogatások követik majd az elkövetkező két évben, hanem egy széleskörű, élő kapcsolat alakul ki közöttük.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását