2024. március 29. - Auguszta

Nyitott az új galéria

Gross Arnold kamaratárlatával nyitott Budapest legújabb, egy képzőművészeti alkotóközösség finanszírozásával tervezett és kialakított, sok cél szolgálatára alkalmas kiállítóterme a Ferencvárosban. Júniusban egy brit és egy magyar fotóművész fotókiállítása
2008. június 4. szerda 09:51 - Hírextra
Vadonatúj kiállítóhellyel gyarapodott nemrég a főváros kilencedik kerülete. A fiatalokból álló Medence Csoport négy tagja: Terebessy Tóbiás designer, Magyar Gergely kommunikáció-tervező, Gross András belsőépítész és Ónody Ági szervező megnyerte a Ferencvárosi Önkormányzat kulturális helyiség megvalósítására kiírt pályázatát. Az alkotóközösség saját finanszírozásából megtervezte és átalakította a volt Helytörténeti Múzeum helyiségét a Pipa utca 4. alatt, ez lett a Makett Labor jelenlegi otthona.

Gross András ügyvezető így beszél az új lehetőségről:

- Az így nyert százhatvan négyzetméteres tér egy folyton változó és átjárható kommunikációs felületet teremtett, amely egyszerre működhet irodaként, modell-műhelyként, bemutatóteremként, boltként és befogadó kiállítótérként. Terveink szerint állandó jelleggel a Medence Csoport tárgyalkotó tevékenységének eredményei - műalkotások, egyedi design bútorok, kiegészítők, lámpák, világítási rendszerek - lesznek láthatók és megvásárolhatók. A látványkonyha-jellegű modell-műhely bepillantást enged majd az éppen aktuális műhelytitkokba. A készülő modelleken és anyagkísérleteken keresztül feltárul az alkotás eleven folyamata. Kortárs művészekként teret kívánunk adni más kortárs alkotók bemutatkozására is a hely méretének adottságai szerint. Így került sor elsőként - május második felében apám, Gross Arnold régebbi és újabb rézkarcainak kamaratárlatára. Ezt követi egy június 20-áig látogatható kettős fotókiállítás, amelyen egyrészt a Brit Nagykövetség közreműködésével Peter Sanders munkáit láthatja a hazai közönség Az integráció művészete: Iszlám a gyönyörű, zöldellő brit tájakon címmel, a másik pedig Sivatagtemplom elnevezéssel Bérczi Zsófia tavaly Egyiptomban készült felvételeit mutatja be. A művész a Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj támogatásával jutott oda három hónapra, és az ortodox iszlám vallású fekete asszonyok hátrányos sorsát érzékelteti képein. Időszakos kiállítások mellett prezentációk, előadások, workshopok és egyéb események befogadó helyszíneként fogunk működni a továbbiakban. Az események - a művészet-környezet-közösség egységének jegyében - az építészet, a craft and design (vagyis a kézművesség és az ipari formatervezés), a környezetkultúra és a környezettudatosság témájához kötődnek majd. Szeretnénk bekapcsolódni a ferencvárosi Kultucca programsorozat eseményeibe is, és progresszív szellemi műhelyként aktívan részt venni a műsorok, fesztiválok szervezésében. Ennek egyik konkrét mozzanata lesz június 8-án Gross Arnold vadonatúj albumának dedikálása az Ünnepi Könyvhét idején, a Ráday-utcában.

Kovrig Nagy Ádám múzeológus írta a szóbanforgó könyv bevezető tanulmányát, amely a Medence Csoport kiadásában jelent meg a Gross-tárlat vernisszázsára, és kereken száz rézkarcát reprodukálja egész oldalas változatban.

- Ebben a könyvben Gross Arnold képes vallomásait "olvashatja" a kedves érdeklődő a világról, a természetről, az emberekről, férfi-nő kapcsolatáról, utazásról és még sok minden másról: egyszóval az Életről, mindarról, amit a művész átélt, ami a művészt körülveszi, amiről szerinte érdemes és kell "beszélni". A művész megtalálta a képzőművészeten belül azt a klasszikus műfajt, a rézkarcot, amely leginkább megfelel alkatának, egyben gondolatainak kifejezésére is, megnyugvására - értékeli a díszes kötetet a muzeológus.

A kezdetektől máig a hagyományos technikát jelentősen megújítva, immár több mint hat évtizedes munkásság alkotásaiból ad közre válogatást az album, amelyben valamennyi színesen nyomtatott grafika eredeti méretű. Mintha kezünkben tarthatnánk a valódi művet, s így érzékelhetjük a rézkarc aprólékosan részletező előadásmódját, egyúttal a rézlemez megmunkálásával járó, több lépcsőben, fokozatosan alakítható, fegyelmezett munkát is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását