2024. május 17. - Paszkál

A Fekete Pétert játszák a Nyári Játékokon

Idén egy magyar darab, a Fekete Péter szerepel a Keszthelyi Nyári Játékok programján; az első előadást csütörtökön este tartják a Helikon Kastélymúzeum parkjában - közölte Puskás Tamás rendező keddi sajtótájékoztatóján a Balaton-parti városban.
2009. július 21. kedd 14:16 - HírExtra
Mint kiemelte, idén első alkalommal mutatnak be magyar szerzők - Eisemann Mihály, Zágon István és Somogyi Gyula - tollából származó darabot a nyári játékokon. A Fekete Péter ősbemutatója a Vígszínházban volt 1943 júniusában Ajtay Andor, Dénes György, Kiss Manyi és Kelemen Éva főszereplésével. A ma már örökzöldnek számító, sokszor dúdolt operettslágerek - a Fekete Péter öcsém, te kis ügyefogyott, a Holdvilágos éjszakán vagy a Gyűlölöm magát - ezúttal a több mint 200 éves kastélyparkban csendülnek fel.

A Básti Juli-Puskás Tamás művészházaspár kezdeményezésére először az ezredfordulón megrendezett nyári játékokon az elmúlt években Shakespeare, Noel Coward, Goldoni drámáit állították színre. A klasszikus darabokban persze mindig megtalálható a 21. századi aktualitás is; a tavaly bemutatott Shakespeare-darab, A velencei kalmár a mindenkori közösség együttélési szabályaira mutat rá, de a végén azért az is kiderült, hogy a gyűlölettel, az erőszakkal szemben a legjobb fegyver a humor, a zene és a szerelem - jegyezte meg a rendező.

"A napi történéseken gondolkodva idén nem tudtunk jobbat kitalálni, mint a Fekete Pétert" - indokolta a darabválasztást Puskás Tamás, aki szerint keresve sem lehetett volna alkalmasabb művet találni arra, hogy olyasmiről beszéljenek - vicces és kedves formában - mint az öreg és örök vesztes története.

A színházban az a jó, hogy tudjuk, ki a hibás - természetesen Fekete Péter. Miatta zuhan a tőzsde, és miatta dől össze az ingatlanpiac - fűzte hozzá a rendező.

A kétrészes zenés vígjáték főbb szerepeiben Básti Julit, Haumann Pétert, Oroszlán Szonját, Gubás Gabit, Magyar Attilát és Simon Kornélt, valamint a Centrál Színház művészeit láthatja a közönség.

A csütörtöki bemutatót követően júliusban és augusztusban további kilenc estén játsszák a darabot Keszthelyen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását