2024. május 5. - Györgyi

Árverésre kerül Dési Huber Istvánné hagyatéka

Azt követően, hogy Dési Huber István (1895-1944) alig negyvenkilenc évesen belehalt az I. világháborús fronton szerzett tűdőbajába, felesége minden erejével férje művészi hagyatékának, írásainak őrzését, elismertetését szorgalmazta. Nem is eredménytelenül
2008. augusztus 28. csütörtök 16:22 - Hírextra
A cél érdekében levelezett a mindenkori hatalmasokkal, pártbizottságokkal, újságokkal, művészekkel, múzeumokkal. Megírta Dési Huber István élettörténetét. Tudatában volt annak, hogy nagyszerű festői életmű maradt rá, férje festményeit a Szombathelyi Képtárnak ajándékozta.

Aztán 1987-ben meghalt Dési Huber Istvánné is, és az ő hagyatékát, a hatalmas iratanyagot, kéziratokat, fotókat, katalógusokat, a Dési Huber grafikákat és a művésztársak munkáit Budaörsön élő unokahúga örökölte meg. A nagy mennyiségű dokumentumot a budaörsi önkormányzat szívességből tárolta.

Most viszont a sokezres, kortörténetileg rendkívül értékes irat és műtárgyanyag árverésre kerül. Marsó Diana, az Arte Galéria tulajdonosa féléves rendszerezés, tematizálás után 181 tételbe foglalta a különböző témájú dokumentumokat. Egy-egy dobozba sok száz oldalnyi kézirat, feljegyzés, levél és fotó került. Vannak köztük önéletrajzi visszaemlékezések, igazolványok, naptári bejegyzések, háztartási könyvek, levelezések, művészlevelek, szombathelyi vonatkozású iratok.

Megtalálhatók az anyagban Dési Huber Istvánné életének fotódokumentumai, száznál több felvételen. Sajátmagának és családjának, Sugár Andor festőnek és sógornőjének, Sugár Katának, a nagyszerű fotóművésznek az iratai, levelei. Nem hiányoznak a Dési Huberné mozgalmi munkájára vonatkozó emlékek sem, párt, szakszervezeti, népi ülnöki tevékenységének dokumentumai, kitüntetései.

A Képzőművészek Szabad Szakszervezetének, amelynek 1947-től főtitkára volt, és más egyesületnek az iratanyaga. 1950-től - amikor az Állami Gyermekvédő Intézet igazgatója lett - sorjáznak gyermekvédelmi munkájával kapcsolatos tanulmányai, előadásai, beszámoló jelentései.

Sugár Stefánia 1923-ban kötött házasságot Huber István ezüstművessel, akit öccse, Sugár Andor festő barátjaként ismert meg. Huber István, aki csak 1928-ban, már ismert, elismert festőként vette fel a Dési előnevet, 1921-től együtt tanult Sugár Andorral a Podolini-féle szabadiskolában. A két barát 1924 nyarán együtt indult hosszú itáliai tanulmányútra.

Sugár Stefánia októberben követte őket. A két művésznek több közös kiállítása volt Olaszországban, s csak 1927-ben tértek haza. Akkor úgy tervezték, egy-két év múlva Párizsba utaznak.

Mindezekről és a további személyes és családi eseményekről, az érintettek művészi fejlődéséről bőven található tényanyag a különleges hagyatékban. Amely egyszerre tartalmazza a legszemélyesebb iratokat és forrás értékű művészet- és kultúrtörténeti, kortörténeti adalékokat.

Az aukcióra kínált kilencvenöt műtárgy is megdobogtathatja a gyűjtők szívét. Különösen azok a Dési Huber olajfestmények, amelyeket igen rossz állapotból mentett meg a szakszerű restaurálás. (Az 1930-as évekből való, konstruktivista jegyeket viselő Fekete lány és egy ugyanerre az évre datált tájkép 120-120 ezer forintos kikiáltási árról indul majd.) Lesz több Dési Huber szénrajz, rézkarc, sokszorosított grafika. Művésztársak, Sugár Andor, Fenyő A. Endre, Marosán Gyula, Bortnyik Sándor, Jakovits József, Beck András és mások művei, Sugár Kata, Ata Kandó, Molnár Edit, Ács Irén fotói kerülnek kalapács alá. Eestőszerszámok, és bútorok teszik teljessé a kínálatot.

Az aukciós kiállítás szeptember 1. és 11. között tekinthető meg a Falk Miksa utcában, a Virág Judit Galériában. Az árverést ugyanott szeptember 12-én rendezik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását