2024. április 30. - Katalin, Kitti

Szibériában az EU vezetők

Oroszország előnyben van az Európai Unióval szemben a kétoldalú stratégiai egyezményről folyó tárgyalásokon - vélekedett az Európai Unió főtárgyalója a kétnapos EU-Oroszország csúcstalálkozó előtt.
2008. június 27. péntek 07:03 - Hírextra
Eneko Landaburu szerint ugyanis az EU képtelen egységes álláspontot képviselni a Hanti-Manszijszkban tartott csúcson. A szibériai város egyébként otthont ad a finnugor népek világkongresszusának is.


1
Az EU-diplomata szerint Brüsszel és Moszkva viszonyát még mindig a bizalom hiánya és a mindkét oldalon tapasztalható keménykedés jellemzi.

A szibériai csúcsnak elméletileg zöld utat kell adnia az EU és Oroszország kapcsolatát szabályozó új szerződésnek. A főtárgyaló szavaiból azonban kiderült, hogy ez nem lesz könnyű folyamat: "ha azt vesszük, hogy Oroszország egységes hangon tud tárgyalni, akkor előnye van, és inkább lennék az orosz EU-nagykövet helyén" - nyilatkozta Eneko Landaburu az Euractiv nevű portálnak.

Az uniós vezetők egyébként kemény tárgyalásokra számítanak, különösen az energiapolitika kérdésében. Talán ezért nem is véletlen, hogy a csúcs helyszíne az olajban gazdag, Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Hanti-Manszijszk.

Itt termelik ki az orosz olaj kétharmadát, és néha orosz Kuvaitnak is nevezik. Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolati biztosa azt mondta, hogy az energiakérdéseknek a leendő alapszerződés fontos részének kell lenniük.

A Gazprom elleni támadás?

Azt, hogy az EU elnyúló vitára számít, jelezte Javier Solana külpolitikai vezető is, aki azt mondta, hogy "elegendő időt kell hagyni a megállapodás kimunkálására".

Az egyik leginkább vitás pont az az európai törekvés, hogy az energiacégek ne lehessenek egyszerre kitermelők és szállítók. Moszkvában azonban ezt még liberális politikusok is a Gazprom elleni burkolt támadásnak tartják, és azt mondják: Brüsszel korlátozza az orosz cégek hozzáférését a nyugati piachoz.

Az oroszok pedig éppenséggel nem kitermelők, hanem terjesztők szeretnének lenni. Közben az uniós cégek szeretnének nagyobb részesedést kapni az orosz energiavállalatokból, de ezt a szektort az oroszok egyre inkább az állam, vagy legalábbis az állam által támogatott hazai üzletemberek ellenőrzése alá vonták.

Moszkvának nem sürgős

Az EU azt sürgeti, hogy Oroszország hagyja jóvá a blokk energiachartáját, amivel az EU-s cégek hozzáférnének az orosz olajszállító vezetékekhez. Az unió az átfogó együttműködési egyezményben érinteni akarja az igazságszolgáltatás és biztonság kérdését is, és azt reméli, hogy Dmitrij Medvegyev új orosz elnök békülékenyebb hangnemet üt meg elődjénél.

Az immár miniszterelnökként politizáló Vlagyimir Putyin nem lesz jelen, ami elemzők szerint megkönnyíti majd a párbeszédet.

A tárgyalásokat eddig az új, kelet-európai EU-tagállamok egy része akadályozta. Lengyelország például az élelmiszereit korábban sújtó élelmiszer beviteli tilalom miatt nem engedte beindításukat, Litvánia pedig azért, mert egy olajvezeték megjavítását követelte.

Orosz elemzők szerint a magabiztos Moszkva az utóbbi évek huzakodása nyomán már nem találja annyira érdekesnek az átfogó egyezményt, és az energiakérdésekre akar koncentrálni az akár több éven át is elhúzódó tárgyalásokon.
Forrás: inforadio
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását