2024. április 29. - Péter

Az ösztrogén védhet a vastagbélráktól

Az ötven év alatti vastagbélrákban szenvedő nőpáciensek túlélési aránya jelentősen kedvezőbb, mint a férfiaké, az ötven év feletti nőké azonban jóval rosszabb - állítják ausztrál kutatók.
2008. június 27. péntek 07:06 - Hírextra
"Az ötven év határ a menopauzában, ezért az ösztrogén hormon vastagbélrákkal szembeni védőhatása adhat magyarázatot az eredményre" - mondta Jenn H. Koo, az American Journal of Gastroenterology júniusi számában megjelent tanulmány ausztrál szerzője.

Koo és munkatársai 2050 vastagbélrákkal 1997 és 2004 között diagnosztizált ember adatait elemezték Sydneyben. A páciensek 44 százaléka nő volt.

Megállapították, hogy az ötven évesnél fiatalabb nők fele akkora valószínűséggel haltak meg a vastagbélrák következtében, mint a férfiak. Az ennél idősebb nők azonban 38 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg a férfiakhoz képest, függetlenül attól, hogy a vastagbélrákot mely stádiumban állapították meg a pácienseknél.

A tanulmány gyenge pontja, hogy a kutatóknak nem állt rendelkezésére adat arról, alkalmaztak-e az ötven év feletti nők hormonpótlást, illetve hány éves korban jelentkezett náluk a menopauza.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az ötven év feletti nők 44 százalékánál olyan helyen jelentkezett a vastagbélben a tumor, mely közel van a vékonybél kezdetéhez, ezért azt csak a klasszikus kolonoszkópiával tudták megállapítani, a flexibilis szigmoidoszkópia - a vastagbél alsó részét érintő vizsgálat - nem mutatta volna ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását