2024. április 25. - Márk

Nem lesz beavatkozás Zimbabwéban

Nagy-Britannia és Németország sem számol a katonai beavatkozás lehetőségével Zimbabwéban. Steven Fisher brit nagykövethelyettes és német kollégája, Walter Hassmann erről csütörtökön beszélt Budapesten, egy nappal a zimbabwei választások második fordulója
2008. június 27. péntek 07:00 - Hírextra
A közösen tartott sajtóbeszélgetésen a két nagykövethelyettes kiemelte: nem számolnak a katonai beavatkozás lehetőségével a dél-afrikai országban, szerintük a nagykövetségeket sem kell bezárni a konfliktus miatt. Abban is egyetértettek, hogy az európai cégeknek maguknak kell eldönteniük, maradnak-e Zimbabwéban.

A diplomaták az MTI kérdésére elmondták, hogy Nagy-Britannia és Németország is hajlandó lenne több forrást biztosítani a nemzetközi közösségnek, ha humanitáriánus katasztrófa alakulna ki a pénteki választások után.

Steven Fisher hangsúlyozta: meg kell várni, mekkora lesz a probléma, de jelenleg mindenképpen ez az egyik legfontosabb humanitárius kihívás.

Walter Hassmann ehhez hozzátéve kiemelte: az Európai Uniónak is rendelkezésre állnak forrásai a hasonló helyzetek kezelésére. Egyelőre azonban a legfontosabb kérdés a választások kimenetele, és majd az idő eldönti, hogy mi következik ezután - tette hozzá.

Steven Fisher hangsúlyozta, hogy a zimbabwei választások miatt kialakult problémát az afrikai országoknak kell megoldaniuk, az Európai Unió azonban partner ebben.

A nagykövethelyettes azt mondta, fenn kell tartani a Robert Mugabe rezsimje elleni uniós szankciókat, a büntető intézkedéseknek remélhetőleg lesz hatásuk a helyzetre. Korábbi példák azt mutatják, hogy a mostanihoz hasonló szankciók megtörhetik a rezsimeket - hangsúlyozta a diplomata.

A brit adatok szerint Zimbabwéban több mint háromezer erőszakos cselekmény történt, amelyekben több mint nyolcvanan életüket vesztették a választások első fordulója óta.
Az erőszakhullám azt követően kezdődött el a dél-afrikai országban, hogy a választások első fordulóját az ellenzék vezetője, Morgan Tsvangirai nyerte meg. Az ellenzéki vezető azóta a zimbabwei holland nagykövetségre menekült, több politikustársa más nagykövetségen keresett menedéket.

A zimbabwei ellenzékkel szembeni erőszakos cselekményeket és korlátozásokat az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elítélte, mivel a testület megítélése szerint mindez lehetetlenné teszi, hogy az elnökválasztás pénteki második fordulója szabad és pártatlan legyen.

Mivel Tsvangirai visszalépett, a választások második fordulójában Robert Mugabe elnök egyedül indul.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását