2024. április 20. - Tivadar

Táblákkal a tolvajok ellen

Figyelmeztető táblákat helyez ki a rendőrség az összes Budapest környéki autópálya menti pihenőbe, hogy felhívja az autósok figyelmét az egyre sűrűbb "trükkös lopásokra" - közölte a rendőrség az MTI-vel csütörtökön.
2008. június 26. csütörtök 22:32 - Hírextra
Ebben az évben csak Pest megyében 34 úgynevezett trükkös lopásról szereztek tudomást, melynek során az elkövetők "segítő szándékkal" leállítják az autóst, majd elterelik a figyelmét és az autóból ellopják értéktárgyait - olvasható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) közleményében.

A legtöbb ilyen bűncselekmény elsősorban az M1-es, M5-ös autópályán, illetőleg az M0-ás autóúton történt. A rendőrségi tájékoztatás szerint a lopásokat elsősorban az éjszakai órákban követik el az autópályák mentén kialakított pihenőkben, a sértettek főleg román és bolgár állampolgárok, akik nyugat-európai munkahelyükről térnek haza, nagyobb összegű készpénzt maguknál tartva.

A PMRFK felhívja a figyelmet arra, hogy az autósok gyakran minimális figyelmet sem fordítnak értékeikre, a lezáratlan gépkocsit hátrahagyják, amíg a pihenőben található mellékhelyiséget igénybe veszik, vagy egy kávét elfogyasztanak.

Winkler-Virág András, az Állami Autópálya-kezelő Rt. kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: Budapest környékén az összes, általuk kezelt autópálya, az M1-es, az M3-as és az M7-es menti pihenőhöz ki fogják tenni a figyelmeztető táblákat.

Garai Valéria, az M5-ös autópálya kezelője, az Alföldi Koncessziós Autópálya Zrt. (AKA) sajtóreferense azt mondta: az AKA együttműködik és a rendőrséggel közösen dolgozzák ki a táblatelepítés részleteit.

Az M6-os autópályát üzemeltető M6-Duna Autópálya Koncessziós Zrt.-nél az MTI megkeresésére nem tudták megmondani, hogy megkereste-e őket a rendőrség az üggyel kapcsolatban.

A "trükkös lopások" veszélyeire az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) is felhívja a figyelmet internetes oldalán. Mint írják, a bűnözők egyes esetekben már a határátkelőhelyeken kiszemelik áldozataikat, akiket követnek és melléjük érve - látszólag segítő szándékkal - integetnek, jelezve: a kerék defektes vagy más műszaki hiba áll fenn. A lassító, majd alkalmas helyen megálló gépkocsi vezetőjét a jármű hátsó részéhez hívják és segítőkészen vizsgálgatják a gumit, eközben társuk a gépkocsiból magához veszi a látható-elérhető értéktárgyakat, igazolványokat, készpénzt, vagy magát az autót lopja el. Nem ritka, hogy menet közben szándékosan sérüléseket okoznak a kiszemelt gépkocsin, így kényszerítve megállásra annak vezetőjét.

Más esetekben parkolóban vagy benzinkútnál pihenő, alvó autósokat ébresztenek fel azzal, hogy gumiabroncsuk defektes, előfordul, hogy "a hitelesség kedvéért" előzőleg valóban kilyukasztják a kereket. A kocsiból álmosan kiszálló sofőr figyelmét az autó hátsó részénél lekötik, miközben társuk ellopja az utastérben őrizetlenül hagyott tárgyakat vagy magát az autót - olvasható az ORFK honlapján.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását