2024. április 27. - Zita

Változó választási szabályok

A március 9-ei népszavazáson több új eljárási szabályt is alkalmazni kell; a legfontosabb változás az igazolással szavazókat érinti. A választási eljárásról szóló törvényt tavaly decemberben módosították.
2008. február 16. szombat 09:52 - Hírextra
Az új szabályozás szerint minden olyan településen, ahol legalább két szavazókör van, ki kellett jelölni egy olyan szavazókört, ahol az igazolással szavazók leadhatják szavazatukat. Ezeket a kijelölt szavazóköröket az interneten tette közzé az Országos Választási Iroda.

Az igazolás kiállításakor tehát nemcsak a település nevét írja rá a jegyző, hanem azt is, hogy az állampolgár melyik szavazókörben adhatja le voksát. Ez az igazolással szavazók számára kijelölt szavazókör egyébként megegyezik az úgynevezett "településszintű szavazókörrel", ahol az adott településre bejelentett (de lakcímmel nem rendelkező) hajléktalanok adhatják le voksaikat.
Fontos új szabály, hogy mivel ezekben a kijelölt szavazókörökben több választóra kell számítani, az eredetileg ötfős szavazatszámláló bizottságok létszámát hétre emelték.

Megszűnt annak a lehetősége, hogy az állampolgár a szavazás napján vetesse fel magát a névjegyzékbe. Korábban, ha valaki nem szerepelt a listán, de a bizottság előtt igazolta magát, felvették a névjegyzékbe, és szavazhatott.

Újdonság az is, hogy három szavazólap lesz; a kérdések különböző színű - lila, zöld és fehér - lapokon szerepelnek majd. Az OVI ezzel a szavazatszámláló bizottságok munkáját kívánja megkönnyíteni. A szavazólapok mellett a bizottságnak egy borítékot is át kell adnia a választónak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását