2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Keressünk miniszterelnököt 2.

Hogyan kell készítsünk miniszterelnököt? Fogjunk egy zakót, egy elegáns inget, és egy jól kinéző cipőt. Kezdjünk el ezekkel mászkálni a parlamenti széksorok között, és akire mindegyik ráillik, legyen az a kormány feje. Vagy: gondoljuk végig, hogy jól fize
2008. június 26. csütörtök 11:59 - Hírextra


4. Mandúr László

Mostani megítélése

Életrajz
1958. február 12-én, a Budapesttel határos Csömörön születtem. Édesapám az Ikarus autóbuszgyárban műszaki tisztségviselő, míg édesanyám a három gyerek mellett háztartásbeli, majd később raktáros egy autójavító vállalatnál.
Első diplomámat 1979-ben a Közlekedési és Távközlési Főiskolán szereztem, majd 1991-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen okleveles közgazdásszá lettem.
Kenyérkereső pályámat 1979-ben, mint mérnök a Betonútépítő Vállalatnál, a Ferihegy 2. repülőtér építésen kezdtem.
1979-ben, a főiskolai pártszervezet kezdeményezésére belépek az MSZMP-be. Az MSZP-nek megalakulása óta vagyok tagja. Az 1994. évi önkormányzati választásokon a Budapesti III. kerületben a párt polgármester jelöltjeként második leszek.
Az MSZP Budapesti elnökének 2000-ben és 2003-ban is megválasztanak. A párt 2002. évi választási kampányában Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt "Tízek Társasága" tagja leszek. 2004-ben a budapesti pártelnökséget országos elnökségi tagságra váltom.
2002. tavaszán az új parlament alakuló ülésén az Országgyűlés alelnökének választanak.
Nős vagyok, második házasságomban élek Erzsébet feleségemmel, aki ügyvéd. Az első házasságomban született Zsófi lányom, míg a második házasságomból "örököltem" Attilát és Melindát. Ma már mindannyian felnőtt, önálló egzisztenciával bíró, több diplomás emberek.
Kevés szabadidőmben, fotózom, zenét hallgatok - főleg dzsesszt -, s az interneten "bolyongok".
Fotóimmal fiatalabb koromban amatőr pályázatokon díjakat nyertem, első önálló kiállításomat (60 képpel) 2005. őszén tekinthették meg az érdeklődők.
Társzerzője vagyok a Mr. Producer - színház menedzsment kézikönyvnek (OpeRock Kiadó).
2004-ben Jacques Chirac a Francia Becsületrend Parancsnoka kitüntetésben részesített.
(forrás: www.mandur.hu)
Ő egy érdekes színfoltja a pártnak. Bár idén februárban ünnepelte az ötvenedik születésnapját, de mégsem sorolható a „bölény csordába”. Igaz az ifjú titánok is hevesen tiltakoznának, ha velük akarnánk egy napon említeni. Úgy tűnik, hogy a parlament alelnöki székében jól érzi magát, és nem is akar egyelőre tovább lépni, és talán ezért bitorolhatja az egyik alelnöki szobát immáron hat éve. A kezdetektől a Gyurcsány-vonal támogatója, és folyamatosan kiáll a mindenféle reformok, változások mellett. A párton belüli helyzete jelenleg stabilnak tűnik, de kérdés, hogyha beüt valami mennykőszerű, akkor hogyan tud majd alkalmazkodni a változáshoz.

Pártbeli szerepe

1994-ben megpróbálkozott a 3. Kerület polgármesteri székének elnyerésével, de csak a helyi MSZP frakció vezetése, és a helyi szervezet tagsága jutott neki. Az ezredfordulóra sikerült a fővárosi szervezet első emberévé konspiráltatnia magát. Ezt a posztot négy évig magánál is tudta tartani. 2001-ben bekerült Medgyessy Péter TTT-be, vagyis a „Tízek Társaságának Tag”-ságába. Ez komoly ugrást jelentett a szocialista értékmérőn. Négy éve masszív tagja a párt vezetőségének is.

Eddigi politikusi munkája

A nyilvánosság alig néhány éve ismeri a nevét, és talán csak a Gyurcsány szféra idején sikerült komoly nyilvánosságot szerezni magának. Parlamenti mandátumot csak hat éve visel, de még nem próbálkozott meg egyéni siker szerzéssel. Valószínűleg nem is fog, mivel jelenleg stabil befutó helyen csücsül a következő pártlistán. Viszont fontosak a nyilatkozatai, a tévés szereplői. Keményen és gyorsan tud visszaverni mindenféle ellenzéki támadást. Gyorsan és ravaszul reagál a neki felvetett kérdésekre. A nyilvánosság előtt nem lehet kiborítani, és valószínűleg mögötte sem. Olyan politikus benyomását kelti, aki pontosan tudja, hogy hol a helye, és hogy mit akar a pártjától. Ügyesen észreveszi azokat a kapcsolódási pontokat, ahol úgy jelenhet meg, hogy azáltal nemcsak a saját, de a pártja szerencséjét is tovább görgetheti.

Magánemberi oldala

A főváros melletti Csömörön született és nevelkedett. Egy hosszabb kitérő után visszaköltözött, és ma is ott lakik. Igaz, hogy hivatalosan nem oda van bejelentve….
Második házasságában él, de az információk szerint jó kapcsolatban van az összes gyerekkel és feleséggel, akik valamilyen formában hozzá kötődnek. Bár nem túl erős benne a lokálpatriotizmus – erről a helyi polgármester is beszélhetne – de tavaly ősszel saját vagyonából ajánlott fel egy kisebb összeget a frissen felavatott óvoda játékainak bővítésére. Függetlenül attól, hogy a játékok átadását újságírók is megörökítették, de egy kicsit érződött, hogy számára is fontos volt ez a lépés.
Nem nagyon jótékonykodik, de szívesen beszél nyilvánosság előtt fényképezési szenvedélyéről. Készült is egy kiállítás azokból a fotóiból, amelyeket ő csinált újságírókról. A képek leginkább a készítő személye, és nem a minősége miatt voltak érdekesek.



Személyes kisugárzása

Magas, szakállas pasi, aki ügyesen tudja arcberendezését egy átlagosan érdeklődő formára irányítani. Nem sűrűn mosolyog, és igyekszik nem megnyílni a nyilvánosság előtt. Nem hagyja magát megvezetni, és talán az egyetlen parlamenti alelnök aki nyugodt szívvel képes rendreutasítani az egész házat, ha arra van szükség.

Viszont nagy baj, hogy a kiismerhetetlensége miatt nehezen lehet róla egy megnyerő, mindenki számára biztos pontot jelentő politikus képét megalkotni. Kampány idején tökéletes, és hideg profizmussal tud a „néppel” kommunikálni, de aki egy kicsit tovább figyeli a mozdulatait, megszólalásait az hamar rájöhet, hogy a szakáll mögött egy mindenki számára ismeretlen figura rejtőzik.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását