2024. április 29. - Péter

Mindenkinek kihívás a kisebbségi kormányzás

Nem csak az MSZP számára nagy kihívás a kisebbségi kormányzás, de az ellenzéki pártok számára is, mert nekik most azt kell megmutatniuk, hogy konkrét ügyek mentén képesek az ország érdekében gondolkodni - mondta Mandur László csütörtökön Salgótarjánban az
2008. május 1. csütörtök 20:05 - Hírextra
Az Országgyűlés szocialista alelnöke az MTI-nek kifejtette: szerinte a politikai kultúránk nem rosszabb, mint a szlovákoké vagy a cseheké, akiknél volt már példa a kisebbségi kormányzásra.
Elmondta: az ellenzéki pártoknak most azt kell megmutatniuk, hogy képesek pozitív, konstruktív hozzáállással megközelíteni a kormányzati kezdeményezéseket, "nem destruktív módon, kicsit szeparatista pártként működve, hogy minden megoldásra van legalább egy problémánk, de lehetőleg több is".

Mandur László úgy fogalmazott: legyünk őszinték, nem az a legfontosabb kérdés a jövő szempontjából, hogy melyik párt, pártvezér vagy politikus kerül majd hatalomra, hanem az, hogy mi lesz az országgal.

Hozzátette: biztos benne, hogy az a párt és a politikus viszi előbbre az ország ügyét, "aki önmagán kívül egy kicsit jobban szereti az országot, és képes lesz önmérsékletet tanúsítani, lemondani azokról az ambíciókról, hatalmi törekvésekről, amelyek szembemennek egyébként az ország érdekével, akár kormányzati, akár ellenzéki oldalon".

A szocialista politikus az MSZP számára azt nevezte kihívásnak, hogy a kormányzásban saját politikáját ne csak megmutassa, de meg is tudja valósítani.

Nem igényel minden ügy törvényhozást ahhoz, hogy a kormányzás működőképes legyen - tette hozzá.

Mandur László úgy véli, ha az MSZP eredményeket tud felmutatni az egészségügyben, az uniós források felhasználásában, vagy a munkahelyteremtésben, akkor be tudja bizonyítani, hogy kormányzóképes erő, amely az ország érdekében közép- és hosszabb távon is tud gondolkodni, és cselekvőképes is.

Ha ezt meg tudjuk valósítani, akkor a 2010-es választásoknak sokkal jobb eséllyel tudunk nekivágni, mint ezt ma a közvélemény-kutatások mutatják - mondta.

Kitért arra is: az ellenzéki pártok nem egy szövetség, nem egyformán fognak viselkedni. Az MSZP-nek a parlamenten kívül, és a törvényhozási folyamatot megelőzően kell több energiát fektetnie a szövetségkötésbe, illetve sokkal aktívabb együttműködést kell kezdeményeznie az érintett szakmai szövetségekkel, a civil és társadalmi szervezetekkel - hangoztatta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását