2024. március 29. - Auguszta

Keressünk miniszterelnököt 1.

Szinte minden nap megjelenik egy sajtóközlemény, amely a legnagyobb ellenzéki párt azon ötletét taglalja, hogy jó lenne minél előbb lecserélni Gyurcsány Ferencet Orbán Viktorra. Az ötlet nem új keletű, a kidolgozás jelenleg is zajlik. Az eredményt 24 hóna
2008. június 25. szerda 10:17 - Hírextra
Az ötleten felbuzdulva megpróbáljuk felmérni azokat a lehetőségeket, amelyek a Fidesz vezérén kívül még rendelkezésre állhatnak. Végig nézzük az öt parlamenti pártot aszerint, hogy bújkál-e közöttük megfelelő miniszterelnök-jelölt. A sort balról kezdjük….

Mindenhol azonos szempontokat igyekszünk figyelembe venni: mostani megítélése, a pártbeli szerepe, eddigi politikusi munkája, és magánemberi oldala, személyes kisugárzása.

1. Gyurcsány Ferenc



Mostani megítélése

Életrajz
Pápán született, 1961. június 4-én. Nős, négy gyermek apja (Péter 1988; Bálint 1990; Anna 1996; Tamás 1997). 1984-ben tanár, majd 1990-ben közgazdász diplomát szerzett Pécsett, a Janus Pannonius Tudományegyetemen. Angolul társalgási szinten beszél.
1990-től 1992-ig a CREDITUM Pénzügyi Tanácsadó Kft. munkatársaként dolgozott Budapesten majd rövid ideig az EUROCORP nemzetközi Pénzügyi Rt. igazgatója volt. 1992-2002 között az ALTUS Befektetési és Vagyonkezelő Rt. vezérigazgatója; azóta ugyane cég felügyelő bizottságának elnöke.
Politikai pályafutását a KISZ-ben kezdte: 1984-88 között a szervezet pécsi bizottságságának titkára, majd 1988-1989-ben a KISZ KB Egyetemi és Főiskolai Tanácsának elnöke volt - innen került a KISZ utódszervezeteként alakult DEMISZ alelnöki székébe.
2002-ben Medgyessy Péter miniszterelnök stratégiai főtanácsadójának kérte fel, majd 2003-ban gyermek-, ifjúsági és sportminiszterré nevezte ki. 2003 óta az MSZP országos választmányának tagja. 2004 januárjában a küldöttgyűlés a párt Győr-Moson-Sopron megyei elnökévé választotta.
2004. szeptember 29-től A Magyar Köztársaság miniszterelnöke .
2007. február 24-től a Magyar Szocialista Párt elnöke.
Bár sokan látnák őt máshol, de nem biztos, hogy 2010 második felében nem ő lesz a miniszterelnök. Eddig is akadtak már olyan húzásai, amelyek romba döntötték a jobboldalt, legalábbis egy időre. Az biztos, hogy most nem ő a legtöbbek által szeretett és nagyrabecsült hazai politikus. Bár a szocializmusra visszagondolva nem is biztos, hogy ez annyira fontos.

A nehézkes MSZP rendszert sikerült alapjaiban felforgatnia, és olyan embereket beküldeni a nagy vadak közé, akik nem riadtak meg a nagyságoktól. A mostani párt – legyen bármilyen tépázott is – jelentősen különbözik nemcsak a rendszerváltás-kori, de a Horn-kormány alattitól is. Ez nagyrészt Gyurcsány érdeme, bár ezt sokan inkább katasztrófának gondolják.

Pártbeli szerepe

Jelenleg ő az első ember, ami egyben a szocialisták legfontosabb képviseletét is jelenti. Sajnos emiatt ott is kárt szenved a párt, ahol nem kellene. A kormányfő általános elutasítottsága magával rántotta a helyi politizálás eredményeit is a mélybe. Sok településen minden szocialistát vele azonosítanak, így sok helyen a jól dolgozó, sikeres szakemberek megítélése is rosszabb a ténylegesnél.

Viszont az üzletemberi viselkedésmód sok hasonlóan gondolkodónak jelent kifutási lehetőséget a politika színpadára. Kétségtelen, hogy a yuppie rétegből is sokan csatlakoznak a baloldali réteghez, mert most először tud a szocialistapárt olyan vezetőt felmutatni, akinek nem a politikai szereplés az egyetlen elért eredménye. Kérdés, hogy ezek az emberek mekkora számban lesznek hajlandók nyíltan kiállni a kormányfő mellett, ha erre eljön a megfelelő idő?

Eddigi politikusi munkája

Talán egy vulkánkitöréshez lehetne hasonlítani azt, ahogy eddig végig haladt a hazai politikai életen. Hirtelen tört elő az ismeretlenségből, amikor 2002-ben Medgyesi Péter tanácsadója lett. Azonban sportminiszteri kinevezéséig csak ismerkedett a helyzettel. Ám attól a perctől, hogy átvette a miniszteri oklevelet, már nem volt visszaút. Keveset foglalkozott a sporttal, vélhetően nem is érdekelte a dolog, de folyamatosan kereste a nyilvános megszólalások, vélemény formálások helyét. A Fidesz ekkor „hozta létre” a Gyurcsány-szapuló kommandóját, amely azóta is folyamatosan rombolja a róla kialakított képet.



2006-ig nem nagyon ismerhettük meg a tényleges elképzeléseit, mivel jó érzékkel mérte fel 2004 szeptemberi kormányfővé válásakor, hogy semmilyen megszorítás sem segítené a további munkát. Így a választásokig csak „játék-kormányzás” zajlott, a tényleges munka 2006-ban indult.
Egykori és jelenlegi miniszterei szerint impulzív, céltudatos politikus, aki pontosan tudja, hogy mit akar, és ennek eléréséért mindent meg is tesz. A kormányüléseken, a különböző egyeztetéseken kemény kézzel irányítja a menetrendet, de igyekszik minisztereit folyamatosan lelkesíteni, ötletekkel bombázni, hogy ezáltal javuljon a rájuk bízott minisztériumok munkája is.

Magánember

Az első blogoló kormányfő, aki népszerűbb időszakában rendszeresen jelent meg a különböző futó vagy más sportrendezvényeken. Igyekszik szigorú, jó vezetőnek tűnni, amely képet a csinos és intelligens felesége Dobrev Klára próbál néha puhítani. Sajnos keveset mosolyog a nyilvánosság előtt, amely néha túl szárazzá, érzéketlenné teszi a megjelenését. A menedzser világból hozott megjelenés, az üzleti viselkedésmód sokszor azt az érzetet kelti, mintha csak a szavak szintjén érdekelné a kisemberek.

Számos politikus társával ellentétben soha nem titkolta vagyonát, ami nem baj. Csak hazánkban szokatlan, hogy gazdag ember ül egy politikai pozícióba. Amerikában egyenes kötelező a vagyon szerzése, lévén, hogy a kampányok jelentős részét saját zsebből kell finanszírozni. Gyurcsány, bár az elején igyekezett az aluról jött szegény gyerek történetével megetetni mindenkit, de ma már nem nagyon foglalkozik ezzel. Igaz nem is dicsekszik a vagyonával, amely így már kevésbé fontos beszédtéma napjainkban.

Személyes kisugárzás

Vajon szívesen ülnék-e vele egy asztalhoz? Örömmel fogadnám el a meghívását egy vacsorára? Érdekelne-e a véleménye engem érintő kérdésekről? Ilyen, és ehhez hasonló kérdések merülnek fel az emberekben, amikor egy új ismerősükről alkotnak véleményt. Kérdés, hogy Gyurcsány Ferencnél a politikai elutasítottságban mekkora szerepet játszik a személyes kisugárzás.

Ritkán látni lazább öltözékben hacsak a nyakkendő elhagyása nem számít annak. Magas, vékony férfiról van szó, aki egy-két botlástól eltekintve soha nem engedi el magát a nyilvánosság előtt. A nyugdíjas találkozókon, „rajongói összejöveteleken” is ugyanaz a Gyurcsány látható, mint a tévében vagy az újságokban. Egy ellenzéki honatya szerint valószínűleg még otthon is öltönyben mászkál nehogy véletlenül kiderüljön róla, hogy tud kedves és melegszívű is lenni.

Lehet, hogyha egy kicsit közvetlenebb lenne, ha néha megjelenne olyan műsorokban is, amelyek nem a politikával foglalkozna, akkor olyan emberek is megismerhetnék, akik csak a Jóban Rosszban-t vagy a Mónika show-t fogyasztják. Ők valószínűleg kevésbé értenek a politikához, de egyszer ők is elmennek szavazni….

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását