2024. április 19. - Emma

Indokolt a szájüregi daganatszűrés

A szájüregi daganatszűrések 6,7 százalékánál, a nyugat-dunántúli régióban pedig 10,3 százalékánál találtak olyan elváltozást, "gyanújelet", amely indokolttá teszi a további kontrollvizsgálatokat - tájékoztatta Horváthné Jakab Anna, az ÁNTSZ területi szűré
2008. június 24. kedd 19:31 - Hírextra
Az elmúlt fél évben csaknem 200 háziorvos és fogorvos összesen 46 ezer - ebből a nyugat-dunántúli régióban hatezer - 40 és 70 év közötti páciens szűrővizsgálatát végezte el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet programjának keretében.

Horváthné Jakab Anna elmondta: a modellprogram az adatok feldolgozása és értékelése után alapja lehet a szervezett szájüregi szűrések bevezetésének, ami azért is indokolt, mert világviszonylatban Magyarországon a legmagasabb a szájüregi daganatokban meghaltak aránya.

Hazánkban az elmúlt öt évtizedben kilencszeresére emelkedett a szájüreg-megbetegedések száma: a legveszélyeztetettebbek a dohányzó, rendszeresen alkoholt fogyasztó, negyven éven felüli, rossz szociális körülmények között élő férfiak. Ugyancsak rizikófaktornak számítanak a munkahelyi ártalmak, amelyek például a textilipari üzemekben és a vegyszereket előállító gyárakban alakulnak ki.

Az ÁNTSZ szakembere azért is indokoltnak tartja a szűrővizsgálatok elvégzését, mert ha a betegséget időben diagnosztizálják, nagyobb az esély a gyógyulásra. Korai stádiumban a szájüregi daganat nem okoz panaszt, így a betegek fele-kétharmada csak gyógyíthatatlan stádiumban keresi fel a szakorvost.
A pályázati programban részt vevő orvosok az év végéig szolgáltatnak adatokat a rendeléseken megjelenő 40 és 70 év közötti páciensek szűrővizsgálatáról.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását