2024. április 30. - Katalin, Kitti

Gyeneseiék nem tudtak megegyezni

Nem született konszenzus az önkormányzati rendszer reformjával kapcsolatos egyes kérdésekben a Kormány-Önkormányzatok Egyeztető Fórumának (KÖEF) keddi ülésén; a felek nem tudtak megegyezni a kötelező önkormányzati társulásokról, a kötelező körjegyzőségek
2008. június 24. kedd 19:23 - Hírextra
Ezt közölte Gyenesei István, a KÖEF elnöke és Gémesi György, a fórum társelnöke az ülést követő sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az önkormányzati rendszer reformjával kapcsolatos napirendi témákban, a javaslatokat illetően nem sikerült konszenzusra jutnia a két oldalnak - mondta Gyenesei István önkormányzati miniszter. Hozzátette ugyanakkor, hogy számos olyan elemet találtak, amelynek további kidolgozásával közös megoldásokra nyílhat lehetőség az adott témákban.

Gémesi György hangsúlyozta: "nincs az önkormányzatok részéről kompromisszumkészség" a kötelező kérdésekben, és a jegyzői hatáskör olyan irányú kiszélesítésében, amely azt közelebb hozza az állami szervezethez.

Gyenesei István elmondta, hogy a fórum foglalkozott az iskolák tornateremmel való ellátottságával: jelenleg 365 oktatási telephelyen nincs tornaterem, beleértve azokat az iskolákat is, ahol csak néhány diák tanul.

Gémesi György ennek kapcsán azt hangoztatta, hogy volt olyan kormányzati ígéret, amely szerint 2010-re pótolják a tornatermet azokban az iskolákban, ahol jelenleg nincs. Ehhez képest összesen hat tornaterem készült el eddig - jegyezte meg. Elfogadhatatlan nevezte, hogy kötelező tantárgy a testnevelés, de nincs meg hozzá az eszközrendszer.

A fórum foglalkozott az önkormányzati szövetségek tevékenységével, viszonyával, a közöttük lévő párbeszéddel. Gyenesei István ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy Gémesi György javaslata az önkormányzatok egyetértési jogának érvényesítéséről - szakemberek szerint - alapvető alkotmányos aggályokat vet fel, mivel a hatalommegosztás elvével ütközik.

Gémesi György közölte, hogy ma az érdekegyeztetés nagyon elaprózott; több mint negyven fórum van, amelyek egyeztetésein az önkormányzatoknak ott kellene lenniük. Mint mondta, a kormány köteles az önkormányzatokat érintő kérdésekben egyeztetni, e kötelezettségét azonban számos esetben elmulasztja vagy felületesen kezeli. Véleménye szerint a KÖEF "sem igazán biztosított hatékony érdekérvényesítési lehetőséget az önkormányzatok számára".

Kitért arra: a fórumon felvetették, hogy az új tulajdonosi programba a regionális vízműtársaságok ne kerüljenek be, azok maradjanak állami vagy önkormányzati tulajdonban.

Gyenesei István szólt arról, hogy az ülésen Szilvásy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszter tájékoztatást adott az egyes önkormányzatok nemzetbiztonsági védelméről. Elmondta, hogy a védelem az önkormányzatok esetében is együttműködésen alapul; a Nemzetbiztonsági Hivatal kezdeményezi az együttműködést az érintett önkormányzatokkal, tájékoztatást ad annak tartalmáról, s az önkormányzat megfogalmazhatja valamennyi elvárását a hivatal felé.

Ez kétoldalú együttműködés, amely csak akkor jön létre, ha mindkét fél akarja - hangsúlyozta Gyenesei István.

A fórumon döntés született arról, hogy a helyi önkormányzatok napját az idén Marcaliban tartják, szeptember 30-án.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását