2024. május 3. - Tímea, Irma

Hihetetlen találmány - vízálló kötszer!

Vízálló kötszert fejlesztettek ki amerikai kutatók a gekkótalpak rendkívüli tapadási képességeit lemásolva. Az új szuperragasztó természetes anyagokból készül, ezért orvosi beavatkozásoknál is használható - derül ki a Proceedings of the National Academy o
2008. február 19. kedd 19:33 - Hírextra
"Nem tettünk mást, csak lemásoltuk a gekkótalpak működését" - mondta Robert Langer professzor, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) tudósa.

Langer és kollégája, Jeff Karp a Harvard Medical School kutatója számítógépes technológiával, a gekkók talpán található mintázathoz hasonlóan, rendkívül apró barázdákat alakított ki az általuk kifejlesztett kötszer felületén, amely így sokkal hatékonyabban tapad a belső szövetekhez. A biorubber nevű kötszer ráadásul biológiailag lebomló, szövetbarát anyagból készül.

Más kutatócsoportoknak is sikerült már a gekkók tapadási képességeit utánzó, száraz környezetben használható ragasztóanyagot előállítani, az új kötszer azonban vízálló, ezért műtéteknél, különböző szövetek ragasztásánál is jól alkalmazható.

"Rendkívül nagy az igény az orvosi célokra használható, ragasztószalaghoz hasonló kötőanyagokra" - mondta Karp, hozzátéve, hogy az ilyen tapaszoknak nedves közegben, gyulladásos és toxikus mellékhatások okozása nélkül kell tapadniuk.

A speciális ragtapasz nedves környezetben való alkalmazását a ragasztó-felületre vékony rétegben felvitt cukor alapú kötőanyag tette lehetővé. A sertés belsőségeken végzett tesztek azt mutatták, hogy a ragasztó a speciális barázdákkal kétszer erősebb, mint nélküle.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását