2024. május 3. - Tímea, Irma

Női látás, férfi látás?

A férfiak jobbak a távolabb lévő dolgok megítélésében, annak köszönhetően, hogy a vadászó-gyűjtögető múltban az állatok üldözése volt a feladatuk, míg a nők jobban fókuszálnak a kartávolságban elhelyezkedő tárgyakra.
2009. július 31. péntek 14:11 - HírExtra
A tanulmányban arra kerestek választ, miként fejlődött a férfi és női agy az elmúlt évezredekben. A kutatók 48 férfit és nőt kértek fel arra, hogy lézeres mutatóval jelöljék ki a különböző távolságokban felmutatott papíron a rajta meghúzott vonalszakasz középpontját.
Amikor a papírlapot 100 centiméterre helyezték el az önkéntesektől, akkor a férfiak pontosabbak voltak, mint a nők, amikor pedig kartávolságban, 50 centiméterre volt a lap, a nők ítélőképessége bizonyult jobbnak.

"Vannak már arra vonatkozó bizonyítékok, hogy az agyban más útvonalak dolgozzák fel a közeli és a távoli vizuális információkat" - mondta Helen Stancey pszichológus, a tanulmány egyik szerzője. Kutatási eredményeik szerint a női agy előnyben részesíti a közeli, a férfi agy pedig a távoli útvonalat.

Stancey szerint a vizuális feldolgozási folyamat nemek közti eltérése vadászó-gyűjtögető evolúciós hagyatékunk eredménye lehet. A távoli múltban a nők feladata volt a gyűjtögetés, melyhez kartávolságra kellett összpontosítaniuk, a férfiak pedig a vadakat üldözték, amihez viszont a nagyobb távolságban lévő dolgokat kellett jól megítélni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását