2024. április 24. - György

Szúnyoginvázió

Teljes körű szúnyogirtást rendelt el hétfő estére a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. vezetője a Tisza-parti városban, miután a megengedettnek a többszörösére növekedett a csípések száma és egyre több lakossági panasz érkezik - tájékoztatta a m
2008. június 23. hétfő 16:53 - Hírextra

Szabó Ferenc elmondta: az utóbbi napok rendkívül meleg időjárása miatt erősen felmelegedtek az élővizek, ez robbanásszerűen növelte a kikelő lárvák számát, így minden megelőzés ellenére olyan ütemben kelnek ki a vérszívók, hogy teljes körű irtást kell végezniük. A hétvégén már bizonyos helyeken beavatkoztak, de az egész városra kiterjedő védekezés hétfőn történik meg. Este 7 óra körül szállnak fel a gépek abban az esetben, ha az időjárási viszonyok megfelelőek, és valószínűleg 22 óráig repülnek.


A gépek ötszáz liter szóróanyagot visznek magukkal egy-egy útra, ezzel csaknem ezer-ezerötszáz hektárt tudnak megszórni. Ez azt jelenti, hogy a hatezer hektárt a hat gép körülbelül egy óra alatt "leirtja", ha megfelelőek a légköri viszonyok - közölte az ügyvezető igazgató, hozzátéve: nagyon fontos, hogy rövid idő alatt történjen meg a kezelés, mert a területek közt átáramolhatnak a szúnyogok.
A múlt heti óránkénti csípésszám tíz alatt volt, ami az alacsony kategóriába sorolható. Ezt a számot ötvenig tekintik normálisnak, e fölött már az elviselhetetlen kategória következik. Ez nem jelenti azt, hogy ötven csípésszám alatt nem irtanak, figyelembe veszik a lakossági panaszok gyakoriságát, illetve az élővizekből kimutatható lárvaszámot is - magyarázta a szakember.


Szabó Ferenc kitért arra, hogy a szúnyogirtást érdemes a magánházak környékén a lakosoknak is támogatniuk. Egy vödör víz adott esetben több ezer szúnyoglárva kifejlődési helye lehet. Hasonló helyszín egy pocsolya, a csapadékvíz tárolására szolgáló hordó vagy egy kacsaúsztató. A szúnyogmentesítésre már lehet kapni különböző tablettákat, ezeket a vízbe téve megszabadulhatunk a közelünkben kikelésre váró szúnyogoktól, a szerek azonban a többi élőlény számára veszélytelenek - mondta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását