2024. április 25. - Márk

Fejtő Ferenc emlékére

Fejtő Ferenc történész, újságíró, Kelet-Európa-szakértő 98 éves korában, szívroham következtében elhunyt. A párizsi Notre Dame székesegyház mellett található Hotel Dieu nevű kórházban hétfőn érte a halál, ahova egy héttel ezelőtt tüdőembóliával szállított
2008. június 2. hétfő 19:13 - Hírextra

A kormány saját halottjának tekinti Fejtő Ferencet, akinek a halával Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint nemcsak egy országot vagy kontinenst, hanem a humanizmust érte veszteség; Demszky Gábor főpolgármester, a Fidesz és a Népszava közleményében fejezte ki részvétét.

Meghalt "a kortárs magyar és európai gondolkodás egyik legnagyobb alakja" - írta a kormányfő az MTI-hez eljuttatott közleményében. "Történész volt, de nem csak tudósként volt képes elemezni a kort, amelyben élt; páratlan hiteléhez és elismertségéhez hozzájárult az is, hogy íróként és újságíróként a történelemnek nemcsak szemlélője volt, hanem alakítója is".

Gyurcsány Ferenc kiemelte: Fejtő Ferenc "harcos ellensége volt mindenféle elnyomásnak és békés hirdetője az emberiességnek". "Egy igaz hazafi, eltökélt demokrata és őszinte baloldali távozott ma közülünk, akinek sokat köszönhet Magyarország és Európa is. Mert életműve nemcsak a történelemkönyvek lapjain olvasható: neki is köszönhetjük, hogy ma szabad és független a hazánk" - tartalmazza a közlemény.

A kormányfő azt írta: a sors ajándékának tekinti, hogy Fejtő Ferenc megtisztelte bizalmával, barátságával és méltónak találta támogatására. "Hálás vagyok neki" - tette hozzá.

"Magyarország gyászol, és velünk együtt szomorú Európa is. De halálával nemcsak egy országot vagy kontinenst, hanem a humanizmust érte veszteség. A demokrácia elkötelezett híveivel közösen őszinte nagyrabecsüléssel és mély fájdalommal hajtok fejet emléke előtt" - zárta közleményét Gyurcsány Ferenc.

Budai Bernadett kormányszóvivő azt közölte: a kormány saját halottjának tekinti Fejtő Ferencet.
Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere közleményében Budapest valamennyi polgára nevében őszinte részvétét fejezte ki.

Fejtő Ferenc már az 1930-as évektől kezdve meghatározó alakja volt a magyar közéleti publicisztikának, irodalomkritikának és történetírásnak. A második világháború óta Franciaországban élő professzor a közép- és kelet-európai történelem tudományának nemzetközi hírű szaktekintélye volt - emlékeztetett Demszky Gábor.

Mint írta, "a nagykanizsai születésű Fejtő Ferenc egyetemi tanulmányait Budapesten fejezte be, s egészen a világháború küszöbén bekövetkezett párizsi kiküldetéséig itt élt és dolgozott. De emigrációba kényszerülve és végleg Franciaországban letelepedve is mindvégig megőrizte Budapest és az ország ügyei iránt érzett fogékonyságát: a diktatúra évtizedei alatt a nyugati közvélemény többek között az ő cikkeiből értesülhetett az itthoni valós eseményekről. A rendszerváltás után többször is ellátogatott Budapestre, elemzései és politikai útmutatásai sokunk számára jelentettek komoly segítséget a demokratikus közélet újraszervezésében".

Emiatt - a magyar társadalmi fejlődést megalkuvás nélkül szolgáló, nemzetközi rangot kivívott, publicisztikai, történészi, írói életművéért - nyerte el Budapest díszpolgári kitüntetését is 1996-ban.
A főpolgármester kezdeményezi, hogy a Fővárosi Önkormányzat tekintse saját halottjának Fejtő Ferencet, és elrendelte a Városháza gyászlobogózását.

Dési János, a Népszava főszerkesztő-helyettese azt közölte az MTI-vel, hogy a napilap szerkesztősége is saját halottjának tekinti Fejtő Ferencet, aki évek óta a Népszava tiszteletbeli főszerkesztője is volt.

"A Népszava hétvégi melléklete Fejtő - és barátja József Attila - egykori lapjának címét viseli most is. Szép szó. Fejtő Ferenc szellemiségét követve, bízva abban, hogy a szép szónak igenis lehet ereje a világban" - írta Dési János az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az 1938 óta Párizsban élő Fejtő Ferenc a XX. századi kelet-európai történelem tragédiáinak, majd átalakulásainak egyik legnagyobb szakértője volt.

Az 1956-os magyar forradalom egyik első hiteles hírmondója volt a La Tragédie hongroise (A magyar tragédia) című művével, amely Jean-Paul Sartre előszavával 1956 végén jelent meg Párizsban. A hatvanas években írt, A népi demokráciák története I–II. című tanulmányköteteit tucatnyi nyelvre fordították le. Rekviem egy hajdanvolt birodalomért címmel írta meg 1988-ban az Osztrák-Magyar Monarchia történetét, majd 1992-től a kelet-európai rendszerváltozások történetéről jelentetett meg több művet.

Számos állami kitüntetésnek, így többek között a Francia Nemzetgyűlés Nagy Irodalmi Díjának, a Francia Becsületrend lovagi, majd tiszti fokozatának, a Nagy Imre Érdemrendnek, a Széchenyi-díjnak és a horvát elnök által adományozott Marko Marulic Hajnalcsillag Érdemrendnek a kitüntetettje.
A Fidesz szintén közleményben fejezte ki részvétét a gyászoló családnak. Az MTI-hez eljuttatott, Navracsics Tibor frakcióvezető által aláírt közleményben az szerepel, hogy Fejtő Ferenc távozása vesztesége a magyar és a nemzetközi szociáldemokráciának.

Fejtő Ferenc temetéséről később intézkednek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását