2024. április 27. - Zita

"Nem önámítás, hogy kreatív nép a magyar. Ez a valóság"

A magyarországi kutatás-fejlesztés és innováció eredményeit bemutató kiállítás nyílt csütörtökön a budapesti Millenáris Parkban, a Jövő Házában. "Nem önámítás, hogy kreatív nép a magyar. Ez a valóság" - mondta Csepeli György, a Gazdasági és Közlekedési Mi
2008. május 15. csütörtök 18:51 - Hírextra

A kormány pályázik arra, hogy Budapesten legyen az Európai Technológiai Intézet székhelye. "Ennél a kiállításnál jobb pályázati anyagot elképzelni sem lehet. Aki ide eljön, az meggyőződik róla, hogy a magyar kreatív nép és minden szempontból méltó rá, hogy a fővárosában rendezkedjen be az Európai Unió kutató és innovációs központja" - mondta Csepeli.

Vakcina az emberre is veszélyes madárinfluenzavírus ellen, fűthető ruha, gélüveg, fémhab, gépesített mobil parkolótorony, pillekő - mind-mind sikeres magyar szabadalom és találmány, az utóbbi tíz év termékei. Sok egyéb mellett ezeket és a magyar tudomány legendás alakjait is bemutatja a Jövő Házában közel 1600 négyzetméteren berendezett interaktív kiállítás, amelyhez robotépítő verseny és gigantikus állatmodelleket felvonultató "mechanikus állatkert" is kapcsolódik, a kiállítás honlapján pedig közösségépítő játék.

A tavaly ősszel indult Klikk - Digitális játszótér sorozat elsősorban a fiataloknak szól, kedvcsinálónak szánták. Mostanában ugyanis csökkenni látszik a természettudományos és a műszaki képzés vonzereje a középiskolás korú gyerekek körében. "Az ilyen típusú kiállítások és a köréjük szervezett játékok, pályázatok alkalmasak lehetnek arra, hogy megfordítsák ezt a vészterhes tendenciát és ösztönözzék a problémamegoldó gondolkodást, a kreatív alkotókészséget" - mondta a GKM vezető tisztségviselője.

Kolber István, a kutatás-fejlesztés és az innováció ügyének előmozdításáért felelős tárca nélküli miniszter munkáját segítő államtitkár is erre helyezte a hangsúlyt beszédében. A 7000 milliárd forintos Új Magyarország Fejlesztési Tervről "a legtöbben utakra gondolnak, épületekre, betonra, megfogható dolgokra, pedig a terv lényege nem ez. A legfontosabb az emberi tudás fejlesztése, a szemléletmód, a gondolkodás átalakítása, és a kutatás-fejlesztés és az innováció megerősítése" - mondta az államtitkár.

A Klikk3.0 kiállítás augusztus 2-ig tart nyitva keddtől péntekig 9 és 17 óra között, hétvégén délelőtt tíztől este hatig. A gyermek és ifjúsági jegy 890 forintba kerül. További információ a www.klikk.millenaris.hu oldalon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását