2024. április 26. - Ervin

Kutatók kifejlesztették a színes rizst

Színes és ízletes rizsfajtákat állítottak elő a tajvani mezőgazdasági kutatóintézetben a Tajnung 67 jelű változat genetikai módosításával.
2008. május 9. péntek 14:27 - Hírextra
Lilásfekete, barnásfekete, sötétbarna, világosbarna és narancssárga színben készültek az új változatok, mondta Cseng Tung-lung (Cheng Tung Lung), az intézet kutatója.

Az új módosulatok közül a lila-fekete rizs tartalmazza legnagyobb koncentrációban a különleges színt (bazsarózsa és búzavirágkék) adó antocianin elnevezésű antioxidáns pigmenteket. A mikroelemek mennyisége is sokkal nagyobb ebben az új változatban. A közönséges fehér rizshez képest két és félszeres a vas- és szeléntartalma, közel kétszeres a cink és másfélszeres a réz mennyisége egységnyi adagjában.

A kutatók arra is gondot fordítottak, hogy a gyártási technológia megőrizze a rizs levegős állagát és fényes felületét, mert a helyi lakosok ezt kedvelik. Cseng szerint amellett, hogy az étel így kellemes látvány a szemnek, eredeti jó ízét is visszaadja, ha bizonyos mennyiségű fehér rizzsel főzik együtt.

Cseng szigorúan titkosként jellemezte az előállítás technológiáját. A színes rizsfajták nemzetközi bemutatkozója nyárra várható egy biotechnológiai kiállításon, ahol technológiáját felajánlják az üzleti világnak.
Forrás: Híradó.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását