2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elmarasztalás és felmentés

Adócsalásért elmarasztalta, a hivatali befolyással üzérkedés vádja alól azonban felmentette a Fővárosi Bíróság tegnap Kodela Lászlót, a közlönykiadó vezérigazgatóját - olvasható a Magyar Hírlapban.
2008. június 21. szombat 20:55 - Hírextra

A K&H-ügyről korábban leválasztott eljárásban hozott ítélet nem jogerős, mert az ügyészség és a védelem is fellebbezést jelentett be. Egyéves, három év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és 2,4 millió forint megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság tegnap Kodela Lászlót, a Medgyessy-kormány egykori helyettes államtitkárát, a Magyar Hivatalos Közlönykiadó jelenlegi elnök-vezérigazgatóját.

 Az elsőfokú határozatban a Gimesi Ágnes vezette tanács bizonyítottság hiányában felmentette Kodelát az ellene felhozott, vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés vádja alól. A volt humánpolitikai helyettes államtitkár ellen 2006 júliusában a brókerbotrány főszereplője, Kulcsár Attila vallomása és más dokumentumok alapján emeltek vádat. Az ügyészség bizonyítottnak találta, hogy Kodela megígérte Kulcsárnak: elintézi, hogy a K?&?H Bank Equities nevű brókercége által 2002 márciusában tett, pénzmosás gyanújára utaló bejelentések miatt ne induljon rendőrségi vizsgálat, és ezért ötmillió forintot kért Kulcsártól ügyintézésre.

Kodelát adócsalással is vádolták, mert az ügyészség szerint mintegy 18 millió forintos bevételkiesést okozott az államnak azzal, hogy a Kulcsártól az ügyfélszámlájáról hiányzó összeg pótlására kapott százezer eurót és százezer dollárt nem szerepeltette adóbevallásában. A hivatali befolyással üzérkedés vádpontjában sem a rendelkezésre álló iratok, sem Kulcsár vallomása alapján nem állapítható meg kétséget kizáróan, hogy a vádlott elkövette-e a bűncselekményt, az "ügyintézés" kifejezés pedig nem jelenti azt, hogy az összeget Kodela másnak akarta átadni - hangzott az ítélet indoklásában.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását