2024. április 23. - Béla

A koalíció továbbra is kérdéses

Fordulatot jelenthet az SZDSZ számára Fodor Gábor győzelme a szombati elnökválasztáson, továbbra sem lehet azonban tudni, hogy új koalíciót kötnek-e a liberálisok a szocialistákkal. Az elemzők szerint a szombati választás arra is rámutatott, hogy nem telj
2008. június 7. szombat 19:46 - Hírextra

Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője, Juhász Attila, a Political Capital szakértője és Kiszelly Zoltán abban is egyetértett, hogy habár szombaton húszéves álma teljesült Fodor Gábornak, de nehéz elnökségre kell készülnie megválasztása után.

Kiszelly Zoltán szerint Fodor Gábor győzelme egyebek mellett annak köszönhető, hogy ráérzett Kóka János gyengéjére, rámutatott, hogy ellenfele nem elég pragmatikus. A győztes ráadásul a hitelességet hangsúlyozta, amely a párt gyökereihez nyúlik vissza - tette hozzá.

Fodor Gábor az európai parlamenti választásokig kaphat időt, ha ott legalább egy mandátumot szereznek a liberálisok, akkor akár újra is választhatják - mondta a politológus.

Szomszéd Orsolya kiemelte: az igen szoros eredmény azt mutatja, hogy továbbra is megosztott a párt, tehát az SZDSZ-en belüli helyzet alapvetően nem változott a tavalyi elnökválasztáshoz képest. Nem alakult ki Kóka-ellenesség, Fodor Gábor pedig nem tudta növelni saját támogatottságát, a meccs most is az utolsó pillanatban dőlt el.

Fodor Gábor győzelme azon is múlhatott, hogy az elbizonytalanodott küldöttek nem mentek el szavazni. Ezt támasztja alá, hogy idén körülbelül ötvennel kevesebben voksoltak, mint tavaly. Fontos jelentőségű az is, hogy az ügyvivői testületben is egyenlő számban vannak jelen Fodor Gábor és Kóka János támogatói, Demszky Gábor és Horn Gábor pedig a mérleg nyelve lehet - tette hozzá az elemző.

Ugyanakkor a szoros eredmény azt is mutatja, hogy Kóka János jól kampányolt az utolsó időszakban, Fodor Gábor pedig lehet, hogy el is bízta magát, reménykedve a biztos győzelemben - mondta Szomszéd Orsolya.

Juhász Attila is úgy vélte: az, hogy a szombati elnökválasztáson szinte ugyanazok voltak az erőviszonyok, mint egy évvel ezelőtt, azt mutatja, hogy az SZDSZ továbbra is megosztott. Kóka János megerősítette pozícióit az elmúlt időszakban, a mostani szavazati arány azt mutatja, hogy a liberálisok nem teljesen utasították el azt, ami az előző egy évben történt - tette hozzá.

Juhász Attila szerint Fodor Gábor megválasztása két szempontból jelenthet fordulópontot: egyrészt eldől, hogy milyen pártelnökként az új vezető, másrészt a Kóka Jánosénál sokrétűbb politizálásra lehet számít, egyebek mellett környezetvédelmi és emberi jogi témákkal.

Szomszéd Orsolya úgy vélte, hogy generációváltást is jelent szombati választás. A régi szereplők - például Kuncze Gábor és Magyar Bálint - sorra háttérbe szorulnak, és az újabb generáció kerül előtérbe - mutatott rá.

Kiszelly Zoltán abban látja a fordulatot, hogy Fodor Gábor komolyan veszi a pártépítést, így az SZDSZ vidéki pozícióinak megerősítésére koncentrálhat. Az új elnök a korábbiaknál hitelesebben képviselheti az SZDSZ álláspontját, kevesebb "elvtelen kompromisszumot" köthet, "megértő konfliktusokra" törekedhet - fűzte hozzá.

Szomszéd Orsolya és Juhász Attila szerint a szombati szavazás megmutatta, hogy továbbra sem lehet kizárni az SZDSZ kettészakadását.

Juhász Attila kiemelte: ha a liberálisok nem sorakoznak fel egységesen a megválasztott elnök mögé, illetve komoly belső viták indulnának, az egyet jelentene az SZDSZ végével.

Szomszéd Orsolya szerint az egységes stratégia hiánya is a pártszakadás lehetőségét mutatja. Ezzel kapcsolatban több SZDSZ-es "megkongatta már a vészharangot". Ennek szólhattak a küldöttgyűlésen elmondott egységpárti beszédek is, amelyek önmagukban persze nem sokat jelentenek - tette hozzá.

Kiszelly Zoltán azonban úgy látja: nincs értelme a pártszakadásnak. A kisgazdák esete intő példa lehet a liberálisok számára is. Sokkal izgalmasabb, ha mindenki a párton belül marad, és onnan szavaz át az MSZP-hez, vagy a Fideszhez - vélte a szakember.

A három elemző egyetértett abban, hogy továbbra sem lehet tudni, újraköti-e a koalíciót az SZDSZ a szocialistákkal.

Fodor Gábor eddigi nyilatkozataiból nem lehet egyértelműen megmondani, hogy mik a tervei a koalícióval. Továbbra is kérdés, hogy három forgatókönyv közül melyik fog teljesülni. Egyrészt a liberálisok visszamehetnek a koalícióba, másrészt megállapodhatnak valamiféle külső támogatásban, harmadrészt előrehozott választást szorgalmazhatnak - mondta Juhász Attila.
Csak ősszel lehet majd látni, hogy a három lehetőség közül melyiket választja az SZDSZ - fűzte hozzá.

Kiszelly Zoltán szerint is ez a három lehetőség áll fenn.
Az új koalícióhoz "egy új műsor és egy új férfi" kellene. Ha mégis megállapodna a két párt, akkor a 2006-os koalíciót hangszerelhetik újjá, Fodor Gábor pedig nem menne vissza úgy a kormányba, hogy Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök - tette hozzá a politológus.

Szomszéd Orsolya rámutatott: sok múlik azon is, hogy a szocialisták hogyan értékelik Fodor Gábor győzelmét. Az MSZP kettős kommunikációs hadjáratot indíthat: egyrészt az SZDSZ felé küldhetnek üzeneteket, másrészt Gyurcsány Ferencet győzködhetik, hogy álljon félre az új koalíció érdekében.
Kérdés azonban, hogy az új pozícióban Fodor Gábor szorgalmazza-e majd az új koalíciót - tette hozzá Szomszéd Orsolya.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását