2024. március 29. - Auguszta

A Legfelsőbb Bíróság elítélte

A Kulcsár-ügy kapcsán a Legfelsőbb Bíróság (LB) felfüggesztett szabadságvesztésre és lefokozásra ítélte Bácskai János dandártábornokot, a maffiaellenes központ egykori vezetőjét; a lefokozásról köztársasági elnöki határozat született.
2008. május 23. péntek 14:24 - Hírextra

Kónya István, a LB büntető kollégiumának vezetője az MTI-nek pénteken elmondta: az LB - harmadfokú eljárásban - korábban jogerőre emelte az ügyben másodfokon kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést és lefokozást.

Bácskai János ellen fél évtizede a katonai ügyészség emelt vádat hivatalos személyként elkövetett bűnpártolás és gondatlanságból elkövetett államtitoksértés miatt. A bűnpártolással kapcsolatos vádpont szerint Bácskai János 2003 júniusában - a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ helyettes államtitkári rangban lévő vezetőjeként - Kulcsár Attilának, a K and H Bank ügyvezetőjének, a K and H Equities befektetési tanácsadó üzletág vezetőjének kérésére közbenjárt azért, hogy a bróker pénzügyi visszaéléseit ne fedezzék fel a hatóságok. Bácskai János rendőri vezetőket próbált félrevezetni, pedig tudta, hogy Kulcsár Attila bűncselekményeket követett el.

Bácskai János az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét.

A Fővárosi Bíróság katonai tanácsa 2004 februárjában első fokon kimondta Bácskai bűnösségét és a lefokozást, ám ezt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasított. A megismételt eljárásban a Csongrád Megyei Bíróság katonai tanácsa marasztalta el a tábornokot. Egy évvel ezelőtt, 2007 májusában a Fővárosi Ítélőtábla - immár második másodfokú döntésében - kimondta a tábornok bűnösségét, de nem bűnpártolásnak, hanem hivatali visszaélésnek minősítette Kulcsárral kapcsolatos tevékenységét. Az attól független államtitoksértési ügyben viszont felmentette, és felfüggesztett szabadságvesztéssel és lefokozással sújtotta.

Fellebbezések folytán került harmadfokon a LB-re az ügy, ahol a gondatlan államtitoksértés miatt is kimondták Bácskai bűnösségét, de a korábban kiszabott büntetéseken nem változtattak.
A köztársasági elnök áprilisban hozta meg határozatát Bácskai János nyugállományú dandártábornok ez év január 22-ei hatállyal történő lefokozásáról.

A Kulcsár Attila és társai ellen milliárdos sikkasztás és más bűncselekmények vádjával indult per jelenleg első fokon zajlik a Fővárosi Bíróságon. Kulcsárt leszámítva a vádlottak javarészt tagadják bűnösségüket, csakúgy mint a másik, a Fővárosi Bíróság előtt folyamatban lévő elsőfokú büntetőperben - szintén Kulcsár Attilához - köthetően megvádolt Kodela László, aki 2003-ig a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára, majd a közlönykiadó elnök-vezérigazgatója volt.
Kodela a befolyással üzérkedés vádja szerint ötmillió forintot vett át Kulcsár Attilától, cserébe pedig azt ígérte, hogy elintézi, ne induljon nyomozás a brókerügyben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását