2024. május 3. - Tímea, Irma

A büdi és a trágár, no meg a megcsalt lady

A világ szeme az USA-ra, és az ott folyó választási kampányra figyel. Legalábbis az egyik szeme. A másik el van foglalva az al Kaida-val, az EU-val, az afrikai éhezőkkel, az AIDS-szel, Paris Hiltonnal és még egy csomó fontos dologgal.
2008. június 19. csütörtök 06:19 - Góz Tamás


A demokrata

Barack Hussein Obama augusztusban lesz 47 esztendős. Középső neve miatt számos támadás érte már eddig is. John McCain soha nem felejti el hangoztatni, hogy Obama muszlim vallású, így tagja azon nagy közösségnek, amely már annyi ember életet kioltott Amerikában. Ezt az állítást a demokrata politikus rendre hevesen cáfolja. Barack Hawaii-on született, és gyermekkora egy részét Indonéziában töltötte. Első diplomáját New Yorkban, a Columbia egyetemen szerezte politikatudomány szakon, ahol a nemzetközi kapcsolatokra specializálódott. A vállalati karrier helyett a közösségi munkát választotta, így1985-ben Chicagóba költözött és teljes munkaidőben ezzel foglalkozott miközben tovább képezte magát. 1988-ban kezdett jogot tanulni a Harvardon, és végzett jogászként elsősorban diszkriminációs ügyekkel foglalkozott. Elmondása szerint ezt nagyon fontosnak tartotta, de úgy érezte, hogy részt kell vállalnia a politikában is. 1996-ban bekerült Illinois állam szenátusába, 2004-ben pedig szenátornak választottak, és azóta szövetségi szinten is politizál. Feleségével, Michelle-l két lányt nevelnek.

Munkájával kapcsolatban nem sok mindent lehet megemlíteni, mivel szenátorrá választásának első napjától kezdve a mostani jelölti kampányára koncentrál. Így a választóiért kevesebbet, önmagáért annál többet tett. Első országos sikerét is egy kampánynak, az előző demokrata konvención elmondott beszédének köszönhette. Azok a percek annyira jól sikerültek, hogy hamar felfigyeltek rá, és ekkortól kezdték el az ifjú J.F. Kennedy-hez hasonlítani. Obama jó szónok, aki meggyőzően tud érvelni, de komoly probléma, hogy nincs jelentős vezetői tapasztalata. Külföldön szinte egyáltalán nem ismerik, külpolitikai tudása gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Akkor miért ő futott be a célba?

Bár az amerikai kampányt átlengi a változás szelleme, de Hillary Clintonnak volt egy akkora hibája, amelyet lehetetlenség volt megoldani. Mégpedig az, hogy nőnek született. Ezt nem tudják neki megbocsátani azok a választók – számuk milliós nagyságrendű –, akik továbbra sem engedik az asszonyokat a vezető ülésre. Obama csak külsőleg, a kenyai apának köszönhető bőrszínnel üt el az eddigi elnököktől, de ő is férfi, így neki szabad president-nek lennie. John Edwards, aki az örök lemaradó szerepét vette magára, négy éve sem tudott komoly földrengést „okozni”, és így történt ez ebben az évben is.

Ne hagyjuk ki Clintont sem.

Hillary Clinton bár idén biztosan nem lesz elnök, de a jövőre nézve semmit nem lehet véglegesen kizárni. Talán ő volt az egyetlen az idei jelölti csokorból, aki igazán nagy változást hozhatott volna az USA politikájába. Már első asszonyként sem úgy viselkedett, ahogy azt elvárták volna tőle. Férje, Bill mellett nemcsak a Fehér ház-i szakácsok irányításával foglalkozott, hanem megpróbálkozott az igen sok kárt okozó egészségügyi rendszer átalakításával is. Harcos politikusként sokszor kiállt a véleménye mellett, és már azokban az időkben is sűrűn felmerült a lehetséges indulásának esélye.

A Clinton éra utolsó hónapjait már New York-i szenátorként töltötte, amely pozíciójában azóta többször is újra választották. Ez is azt mutatja, hogy van érzéke a politikai csűrés csavaráshoz. Persze fontos volt, hogy a választók szemében egy önállóan gondolkodó és dolgozó asszony képe élt, aki bátran viselte el tehetséges, de kicsapongó férje által okozott hátrányokat.



Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását