2024. május 3. - Tímea, Irma

Szuperkedd Amerikában

Barack Obama, Hillary Clinton, John McCain, Mitt Romney – négyük közül valakit november 8-án az USA 44. elnökévé fognak választani. Ma, az úgynevezett szuperkedden, a 24 államot felölelő előválasztási és jelölőgyűlési fordulóban eldől, hogy közülük
2008. február 5. kedd 10:03 - Pór Károly
Amerika éppen, hogy túl van a Giants - Patriots Superbowlon, és máris itt van egy másik ütközet, ami legalább annyira - ha nem sokkal jobban - lázba hozza az Újvilágot, na meg a „régit” is. Az amerikai elnökválasztásra mindenki odafigyel, de ezúttal az előválasztás is sokkal nagyobb figyelmet kap, mint máskor. Ha maradunk az NFL hasonlatnál, akkor azt is mondhatjuk, hogy kedden eldől ki lesz a demokraták, illetve a republikánusok quarterbackje a novemberi nagydöntőben.

McCain és a republikánusok, avagy a hazafi a favorit



John McCain (Coco Solo, Panama, 1936. augusztus 29.)
Az Amerikai Egyesült Államok, arizonai szenátora, a 2008-as elnökválasztáson a Republikánus Párt elnökjelöltje. Apja és nagyapja is a Haditengerészet (US Navy) admirálisa volt. McCain maga is a Haditengerészeti Akadémiára járt, ahol 1958-ban végzett, teljesítménye alapján osztályában az utolsók közt. Ezután repülőgépanyahajó bázisú támadó repülőgépeken lett pilóta. Részt vett a vietnami háborúban és éppenhogy élve megúszta a Forrestal anyahajó tüzet 1967-ben. Ugyanebben az évben később Észak-Vietnamban, miközben 23. bombázóbevetésén volt, gépét lelőtték és McCain súlyosan megsebesült. Túlélt öt és fél évet hadifogságban, bár többször megkínozták. 1973-ban a párizsi békeegyezmény alapján szabadult. 1981-ban visszavonult Arizonába, ahol gyorsan belemerült a politikába. 1982-ben Arizona 1-es kongresszusi kerületéből a Képviselőház tagjának választották.
Megfigyelők szerint a republikánus oldalon John McCain előtt szabad a pálya, mert a mára megmaradt, szóba jöhető riválisok közül, már Mitt Romney-nak (volt massachusettsi kormányzó) is akkora a hátránya - az egykori arkansasi kormányzóról, Mike Huckabee-ről nem is beszélve –, hogy lefutottnak látszik a meccs, hiába költött közel kétszer annyit a kampányra, mint McCain (több mint 62 millió dollárért kampányolt Romney). Ez a csata egyébiránt azért érdekes (amellett, hogy közvetve az USA elnöki posztja a tét…), mert a beveztőben is említett jelöltek közül McCain az egyetlen, aki megfelel a fehér, keresztény férfi ideáltípusának, ugyanis Romney mormon. Tehát, ha a képzeletbeli fogadóirodáknál magas oddsszal induló Romney mégis csak befut, akkor vagy egy fekete, vagy egy nő, vagy egy mormon lesz az USA új elnöke.

De térjünk vissza McCainre, mert mégis csak ő a favoritja a republikánusoknak. McCain minden szempontból megfelel „az ideális jelölt címnek”. Amellett, hogy fehér, tősgyökeres amerikai ősökkel rendelkező (riválisai közül ezt sem mondhatta el mindenki magáról, elég csak az időközben visszalépett Giulianira gondolni) keresztény férfi, még a vietnámi háborúban is harcolt, ahol kis híján életét vesztette, mikor repülőgépét lelőtték, sőt még egy ötéves hadifogságot is túlélt. Tehát személyében egy hős hazafit tisztelhetnek az amerikaiak, vagy ahogy azt a közhelygyártó amcsi média mondaná: a klasszikus amerikai álom megtestesítőjét. – A kérdés csak az, hogy Amerika népe meddig akar még álmodni, és mikor gondolják azt, hogy az évtizedek óta tartó, a feketék és a nők egyenjogúságáért vívott harc végére pontot kell tenni. Most ugyanis ezt megtehetik azzal, hogy a világ legnagyobb hatalmának vezetőjévé megválasztják a gyengébbik nem képviselőjét Hillary Clintont vagy a színesbőrű Barack Obamát.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását