2024. április 29. - Péter

Múzeumok Éjszakája Borsodban is

Borsod-Abaúj-Zemplénben idén 10 település 16 helyszínén várják igencsak változatos programkínálattal a közönséget szombaton, a Múzeumok éjszakáján, amelyet harmadik alkalommal rendeznek meg a megyében.
2008. június 17. kedd 17:04 - Hírextra

Némedi Varga Zoltán, a Borsod megyei múzeumi igazgatóság menedzsere a keddi, miskolci programismertető sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 2003 óta rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, de az ötlet még 1997-ből származik. Ekkor szervezték meg először a Lange Nacht der Museen (Múzeumok hosszú éjszakája) elnevezésű programot Berlinben. A cél az volt, hogy felhívják magukra a múzeumok figyelmet, és így újabb látogatókat vonzzanak.

A különleges németországi múzeumi kezdeményezéshez később több ország és város csatlakozott, például Párizs, ahol a Nuit Blanche (Fehér Éjszaka) nevet kapta, vagy Amsterdam, ahol museums-n8 néven kell keresni.

Hozzátette: hazánkban az év leghosszabb éjszakájához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombati napon tartják a Múzeumok éjszakáját, amelyre országszerte egyre több helyszínen szerveznek különleges programokat. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 10 településén szombaton 18 órától várják a látogatókat.

Némedi Varga Zoltán arról is beszámolt, hogy tavaly mintegy 20 ezer érdeklődőt vonzott a megyei múzeumi éjszaka, ennek felét a miskolci rendezvények résztvevői tették ki. Mint fogalmazott, a program sikere annak is köszönhető, hogy a borsodi megyeszékhelyen a múlt évben (és idén is) szerencsés módon egybeesett a már nemzetközi hírű operafesztivállal, amelynek közönsége az előadás után a múzeumi helyszínekre is ellátogatott.

A megyeszékhelyen idén is igazi fesztiválhangulatot teremtenek a szervezők: lesz kiállítás, zene, gasztronómia - hangsúlyozta Némedi Varga Zoltán.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy Mezőkövesden ugyanekkor rendezik a Város Napját, így itt több napos programra számíthatnak a vendégek. A rendezvények a helyi hagyományokhoz kapcsolódnak, például lehet majd matyó népviseletben fényképezkedni, az érdeklődők kipróbálhatnak több népi játékot is és táncház is várja a közönséget. A szervezők minden évben nagy hangsúlyt helyeznek a gyermekes családokra, ezért egyebek mellett kézműves foglalkozásokat is szerveznek a legtöbb helyen - fűzte hozzá.

Füzéren, a várban a "szerelmesek és boszorkányok éjszakája" egészen napfelkeltéig ígér különleges programokat. Rudabányán Éjszakai műszak címmel karbidlámpás tárlatvezetés lesz, a füzérradványi kastélyban pedig a Reneszánsz Év alkalmából újabb termek nyílnak meg a látogatók előtt és rendhagyó tárlatvezetést tartanak. Ugyancsak e tematikus év alkalmából a sárospataki várban ekkor nyitják meg a Sütőházat, ahol korabeli ételremekeket készítenek, de megtekinthetők a reneszánsz iniciálék is Mátyás király műhelyéből - sorolta a megye legérdekesebb programjait Némedi Varga Zoltán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását