2024. május 2. - Zsigmond

Vilácsúcs szoftverletöltésben

Világcsúcsot akar felállítani az egy nap alatt legtöbbször letöltött szoftver kategóriájában a Firefox 3 böngészővel a programot fejlesztő Mozilla Alapítvány. A Download Day (A letöltés napja) akció kedden este hét órakor kezdődik.
2008. június 17. kedd 17:02 - Hírextra

A Mozilla Firefox programokat népszerűsítő spreadfirefox.com portálon már csaknem 1,6 millióan jelezték, hogy a böngésző premierjét követő 24 órában letöltik a programot. Az akcióhoz kedden kora délutánig 16.814 magyarországi felhasználó csatlakozott. A marketingakció célja az, hogy a program bekerüljön a Guinness Rekordok Könyvébe.

A nyílt forráskódú, vagyis szabadon használható, terjeszthető és továbbfejleszthető program népszerűsége az első verzió 2004-es megjelenése óta töretlenül emelkedik. A 2006-ban megjelent második verziót a megjelenés napján már 1,6 millióan töltötték le. A mostani akció révén a szervezők reményei szerint ez a szám ötmillió körülire emelkedik.

A Firefox a webböngészők piacán jelenleg globális szinten 15-17 százalék közötti részesedéssel a második helyen áll a Windows Internet Explorer mögött, de vannak olyan régiók a világon, ahol többen használják, mint a Microsoft korábban egyeduralkodó programját.

A Firefox 1 fejlesztésén még mindössze egy alkalmazott és néhány száz önkéntes dolgozott. A harmadik verziót már a Mozilla Alapítvány 150 alkalmazottja és több tízezer önkéntes készítette közösen. Az új program külsejének tervezésekor az egyszerűséget tartották szem előtt. A megszokott dolgokat ugyanott találja a felhasználó, az újdonságok pedig csak akkor bukkannak fel, amikor szükség van rájuk.

A legfontosabb újítás a címkezelési megoldás, amelynek révén a program megjegyzi a korábban látogatott oldalak címét; ha például begépeljük a fényképezőgép vagy a kamera szót a címsorba, akkor az új "róka" listát készít azokról a felhasználó által a közelmúltban meglátogatott honlapokról, amelyeknek címében szerepel a fényképezőgép, vagy a kamera szó.

A Windows, Mac és Linux operációs rendszereken egyaránt futó program gyorsabb is az elődöknél és biztonságosabb; az adathalászat és a károkozó programok elleni védelem alapfunkció és a program automatikusan megállítja az olyan honlapok betöltését, ahonnan támadás érheti a felhasználó gépét.

A nagy rivális Microsoft sem tétlenkedik: új, 8-as verziószámú webböngészőjének tesztváltozata augusztusban jelenik meg a brit BBC hírportálján megjelent beszámoló szerint.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását