2024. április 29. - Péter

Megújúlt a régi orgona

Befejeződött a soproni Szent György-templom orgonájának teljes felújítása; Közép-Európa legrégibb, ma is működő hangszerét a szent ünnepéhez kapcsolódóan szentmise keretében ma Paskai László bíboros áldja meg - mondta Bindes Ferenc plébános az MTI megkere
2008. április 27. vasárnap 10:15 - Hírextra
Az öt évig tartó felújítás összesen 25 millió forintba került, ebből 12 millió forint a hívek adományaiból gyűlt össze, 10 milliót állami pályázaton nyertek, a fennmaradó összeget pedig a helyi önkormányzattól kapták - közölte a plébános.

Mivel a helyi egyházközségi tagok adták össze a költségek majdnem felét, vasárnap délután a Szent György ünnepéhez kapcsolódó orgonakoncert hallgatói közül aki akar, felmehet a karzatra, ahol a muzsikát testközelből élvezheti - közölte.

Bindes Ferenc szólt arról, hogy az orgonát Johann Woeckerl bécsi mester építette 1633-ban az akkori evangélikus gyülekezetnek, ugyanis akkor mindössze hat katolikus család élt a városban. Mintegy száz év elteltével a templomot és vele együtt a hangszert visszakapta a katolikus egyház. Az orgonát súlyos károk érték a második világháborúban, ám a felújításra nem csak emiatt, hanem a hangszer elhasználódása következtében is szükség volt.

Az orgonaszekrény elemei és szerkezete hasonlóak Johann Woeckerl bécsi ferencesek templomában található hangszeréhez. Az egymanuálos, pedálos orgonának összesen 469 sípja van, ebből 109 fasíp. Eredetileg a középkori szárnyas oltárokhoz hasonlatosan becsukható, festett ajtói voltak, amelyeket böjti időben behajtottak, így az orgona ekkor halkabban szólt. A szárnyaknak mára nyomuk veszett.

A restaurálás során az orgona 1753-ban készült márványfestését sikerült feltárni. A most látható réteg alatt ott van az eredeti fekete-arany díszítőfestés.

A munkálatokban, amelyet Hajdók Judit orgonaművész vezetett, két soproni orgonaépítő mester, Szabó András és Szarka György működött közre. Az orgonaszekrényt ifj. Bíró László, Jeney Zoltán és Szalai György restaurátorművészek hosszas kutatómunka után az eredeti formában állították helyre.

A soproni Szent György-templom 1380-1430 között épült gótikus stílusban, mozgalmas, olaszos homlokzata a XVII. századból származik, amelyen két gótikus dombormű található. Kisebb mértékben az 1760-as években is átalakították, eklektikus tornya pedig 1882-ben épült.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását