2024. május 10. - Ármin, Pálma

25 éve halt meg Olty Magda

Huszonöt éve, 1983. február 22-én halt meg Olty Magda Kossuth-és Jászai Mari díjas színésznő, érdemes és kiváló művész.
2008. február 20. szerda 12:10 - Hírextra

1912. június 28-án született Budapesten. 1931-ben, a Színiakadémia elvégzése után Alapi Nándor Országos Kamaraszínházának tagja lett. 1933-tól nyugdíjba vonulásáig, 1968-ig a Nemzeti Színházhoz kötötte a szerződése. Első szerepe Csiky Gergely Nagymama című színművének Piroskája volt, majd jött a Liliomfi Mariskája, a Csongor és Tünde Ilmája. Bármilyen szerepet képes volt eljátszani, a hálátlan figurákból kabinetalakításokat produkált. Legnagyobb sikereit Moliére darabjainak talpraesett, cserfes szobalányszerepeiben aratta: Toinette (A képzelt beteg), Marianne és Dorina (Tartuffe), Nicole (Az úrhatnám polgár), de emlékezetes volt mint Mrs. Page, Shakespeare: A windsori víg nők), és az Othello Emiliájaként is. Kellemes énekhangja volt, számos operettben és zenés játékban is fellépett.

A színházi mesterség minden rejtelme és titka érdekelte, ezért elvégezte Hevesi Sándor rendezői tanfolyamát, és több darabot sikerrel állított színpadra. 1935-től filmezett is (A királyné huszárja, 1935; Érik a búzakalász, 1938; Dandin György, 1955; Hogy szaladnak a fák! 1966).

Évekig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 1957-1962 között az intézmény főigazgatója volt. Mestere volt a magyar beszédnek, amellett a tanítást hivatásának tartotta. A hallgatók rajongtak érte, tanítványai sorában a mai magyar színjátszás számos kiválóságát megtaláljuk. Működése idején, 1959. januárjában nyílt meg a főiskola színháza, az Ódry Színpad, amelynek létrehozásában aktívan közreműködött.

Híres volt baloldali elkötelezettségéről. A negyvenes években részt vett az ellenállási mozgalomban, ezért letartóztatták, a háború végét a sopronkőhidai fegyházban érte meg.

A tragikusan korán eltávozott kiváló színész, Pálos György felesége volt, életének utolsó éveit magányosan töltötte nagykovácsi parasztházában. Budapesten halt meg 1983. február 22-én. Művészi munkáját 1954-ben Jászai Mari-díjjal, 1960-ban érdemes művészi, 1968-ban kiváló művészi címmel ismerték el. A Kossuth-díjat 1955-ben kapta.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását