2024. május 9. - Gergely

Meghalt Stan Winston

Elhunyt Stan Winston Oscar-díjas trükkmester, akinek a világ a Jurassic Park, a Terminator vagy legutóbb A Vasember különleges effektusait köszönhette. A 62 éves Winston, aki már hét éve küzdött a csontvelőrákkal, vasárnap este malibui otthonában, családj
2008. június 17. kedd 18:15 - Hírextra

Négy évtizedes pályafutása során Steven Spielberggel, James Cameronnal vagy Tim Burtonnal dolgozva a filmtörténet legemlékezetesebb látványeffektusait alkotta meg. Ő kreálta a Jurassic Park lélegzetelállító dinoszauruszait, A bolygó neve: Halál szörnyeit, a Terminator robotjait, vagy az Ollókezű Edward trükkjeit is. Összesen vagy 75 filmes és tévés produkció viselte a keze nyomát.
A hagyományos filmtükkök és a számítógépes effektusok ötvözetének úttörője volt, de legjobban azt szerette, ha "karakter alkotónak" nevezték.

Cameronnal és Scott Ross-szal együtt megalapította a Digital Domain céget, Hollywood vezető CGI (számítógépe effektus) stúdióját. Ebből a csapatból 1998-ban Cameronnal együtt kiszállt ugyan, de manapság éppen azon munkálkodott, hogy saját műhelyét, a Winston Effects Groupot kibővítse.

"A szórakoztatóipar egy géniuszt veszített le, én pedig egyik legjobb barátomat" - méltatta Arnold Schwarzenegger közleményében. A kaliforniai kormányzó szerint, aki a Terminator-filmek kapcsán ismerte meg Winston munkáját, a trükkmester "munkája és négy Oscar-díja önmagáért beszél, és örökké fennmarad."

A szakember először A bolygó neve: Halál című (1986) filmért kapta meg az amerikai filmakadémia elismerését, 1992-ben a Terminator 2: Az ítélet napja, egy évvel később pedig a Jurassic Park effektusaiért vehette át a szobrot. 1992-ben a Batman visszatér maszkjaiért is Oscarral jutalmazták.

"Tapasztalt volt és segítőkészen kalauzolt, miközben egy percre sem veszítette el a gyermeki lelkesedését. A hagyományos trükkök CGI-be plántálásának királya volt, aki mindig lépést tartott ezzel a folyton változó iparággal. Büszke vagyok rá, hogy vele dolgozhattam, voltak még közös terveink. Tudtam, hogy küzd a betegséggel, de fogalmam sem volt arról, hogy ilyen hamar elmegy. Hollywood egy ragyogó csillagát veszítette el" - emlékezett meg róla Jon Favreau, aki A Vasember című produkció rendezőjeként utolsóként dolgozott vele.

Winston Virginiában nőtt fel. Nagyon szeretett rajzolni, bábozni, és imádta a klasszikus horrorfilmeket. Az egyetem után színésznek állt, de nagyobb kedve volt a színfalak mögötti munkához, ezért elvégezte a Walt Disney stúdió maszkkészítő tanfolyamát. Felesége, fia, lánya és négy unokája gyászolja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását